Sociedad

Esquerra, reticent a donar suport al decret de nova normalitat

Els republicans consideren "insuficient" la versió definitiva de la norma, que rebaixa els poders al govern espanyol per tornar a centralitzar competències

Els de Gabriel Rufián han aturat les converses formals amb el PSOE després que Pedro Sánchez hagi pactat amb Ciutadans per aprovar el text al Congrés

Gabriel Rufián en una intervenció al Congrés dels Diputats / La Vanguardia/POOL - Europa Press EUROPA PRESS

Barcelona

Tot i que Pedro Sánchez ja té els suports garantits perquè el decret de la nova normalitat tiri endavant, el president espanyol vol que el text s'aprovi amb una majoria reforçada similar a la de la darrera pròrroga de l'estat d'alarma. El PSOE està intentant convèncer Esquerra Republicana perquè faciliti la tramitació parlamentària de la norma, que a partir del 21 de juny ha de regir la nova situació d'excepcionalitat fins que no hi hagi vacuna. Tot i això, i segons ha pogut saber SER Catalunya, els republicans són reticents a donar-hi suport.

Algunes veus d'Esquerra, ara per ara, es decantarien per votar-hi en contra, però el vot definitiu del grup republicà no està decidit: falta que la direcció del partit acabi d'analitzar el document aprovat aquest dimarts pel Consell de Ministres i que hi digui l'última paraula. Fonts de la formació independentista consideren que el redactat final és "insuficient". Després de negociar l'articulat del decret durant tot el cap de setmana no només amb el PNB i Ciutadans, sinó també amb els mateixos republicans, el govern espanyol va eliminar un dels punts més polèmics que li donava marge a tornar a centralitzar les competències de salut en cas d'un rebrot. "No hi ha cap invasió de competències, ni tampoc es retallen. Tot al contrari", insistia en roda de premsa el ministre de Sanitat, Salvador Illa, per frenar les crítiques dels republicans. Al mateix temps, i des de la sala de premsa de la Generalitat, el vicepresident del Govern i coordinador nacional d'Esquerra, Pere Aragonès, tornava a llençar un nou avís a la Moncloa: "tenim clara una cosa, abans i després de l'estat d'alarma, hem de defensar les nostres competències".

El pacte del PSOE amb Ciutadans per aprovar el decret de la nova normalitat al Congrés va tornar a sorprendre els republicans, que fins al moment de l'anunci mantenien el diàleg obert amb els socialistes per mirar de tancar un acord. Des d'aleshores, la negociació formal està en stand-by, segons les mateixes fonts consultades.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00