Martes, 11 de Agosto de 2020

Otras localidades

El president Torra infla la despesa sanitària durant la pandèmia

Quim Torra reclama a Pedro Sánchez 5.000 milions d'euros per "les despeses acreditades en inversió sanitària", però el propi Govern reconeix que la factura no arriba encara als 1.000 milions

El president Quim Torra a la darrera reunió del Govern

El president Quim Torra a la darrera reunió del Govern / Andreu Dalmau (EFE)

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha inflat el càlcul de la despesa extra de la Generalitat a l’àmbit de la salut durant la pandèmia fins a multiplicar-lo per cinc, segons dades oficials del seu propi Govern. A la conferència de presidents d’aquest diumenge, Torra va reclamar a Pedro Sánchez 5.000 milions d’euros per les “despeses acreditades (del Govern català) en inversió sanitària” i 10.000 milions més per fer front a l’emergència social i econòmica. En aquesta línia, en una entrevista recent a Redacción Médica, el president va assegurar que la Generalitat havia “assumit íntegrament el cost sanitari del coronavirus”, que va xifrar en aquests 5.000 milions.

La realitat, segons dades oficials de la Conselleria d’Economia, és que a 30 d’abril, un cop superada la pitjor part de la pandèmia, aquesta despesa addicional en salut se situava en 530 milions d’euros i, segons fonts del departament, la previsió és tancar juny al voltant dels 1.000 milions.

Des de l’entorn del president esgrimeixen que els 5.000 milions són un càlcul de Vicepresidència, però els de Pere Aragonès aclareixen que aquesta quantitat inclou la previsió d’un rebrot de la malaltia a la tardor (que elevaria la despesa sanitària en uns 1.000 milions més), una estimació de pèrdua d’ingressos de més de 2.400 milions i una partida de prop de 500 milions més per despeses com beques menjador.

El cert és que els càlculs del president i del vicepresident tampoc coincideixen amb els de la portaveu del Govern, Meritxell Budó, que dilluns, en una entrevista a l’Aquí, amb Josep Cuní va xifrar “la despesa sanitària sobrevinguda” en 3.000 milions d’euros.

"Asfíxia"

Malgrat que aquest diumenge el president Torra també va acusar Pedro Sánchez “d’asfixiar” Catalunya, l’informe d’execució pressupostària dels quatre primers mesos de l’any conclou que els ingressos no financers de la Generalitat han augmentat un 19,6% en relació al mateix període de l’any anterior “principalment perquè l’Estat ha lliurat anticipadament una part dels ingressos del model de finançament corresponents a les liquidacions” i per “l’actualització de les bestretes”.

En canvi, les despeses no financeres han crescut un 13’6%, bàsicament per “la comptabilització de despesa de salut pendent d’imputar d’exercicis anteriors”. A més, el Govern també destaca la major despesa en concerts sanitaris “per l’augment de les tarifes i l’activitat”, així com la compra de material per fer front al coronavirus.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Cadena SER

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad

Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?