Sociedad

La reparació dels danys als radars de la tardor passada ha costat 700.000 euros

Un grup independentista autodenominat "L'Estaca" va reivindicar la crema i trencadissa de cinemòmetres fixes a tot Catalunya per demanar l'alliberament dels líders del procés i contra les sancions de trànsit

Imatge publicada a Telegram on un dels autors reivindica els danys a un radar amb una garrafa a la mà / L'ESTACA

Barcelona

Arreglar l'onada de danys a 145 radars de les carreteres catalanes ha costat a les arques públiques 700.000 euros, segons dades del Servei Català de Trànsit facilitades a SER Catalunya. Un grup autoanomenat "L'Estaca" va abanderar aquestes accions a través d'un canal de Telegram la tardor passada en què, a través d'un comunicat, demanaven l'alliberament dels líders independentistes sentenciats el passat 14 d'octubre i on també criticaven les polítiques de trànsit que segons deien són només recaptatòries. El que potser no sabien els autors d'aquests actes vandàlics és que la reparació dels danys es paga amb el pressupost de Trànsit que surt del cobrament de sancions, per exemple, d'excés de velocitat dels conductors.

"Una part del cost ho assumeix el contracte que tenim amb l'empresa de manteniment dels radars però hi hem d'afegir un extra per pagar aquestes reparacions i el pressupost nostre surt de les multes", explica el director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau. Afegeix que a banda del cost econòmic "té també un cost social perquè aquests radars estan posats en punts estratègics per reduir la sinistralitat". No ha concretat si s'ha registrat algun sinistre on hi havia radars inutilitzats.

Els autors van cremar alguns aparells destruint tot el sistema informàtic intern, en altres casos van trencar les càmeres a cops i en els més lleus van fer pintades a l'exterior on hi van posar adhesius.  Aquest grup autodenominat "LEstaca" va penjar algunes fotografies amb els radars vandalitzats en un grup de Telegram reinvindicant les accions.

Hi ha una vintena dels 145 radars malmesos a tot Catalunya que estan pendents d'arreglar. En aquesta onada de danys es van fer malbé més de la meitat dels més de 250 aparells instal·lats a les carreteres catalanes. El Servei Català de Trànsit treballa ara en una mena de Pla Renove dels radars per reduir el vandalisme en aquests cinemòmetres. La idea segons Gendrau "és canviar les caixes per fer-les amb una línia estàndard i que totes siguin iguals ja que encara hi ha alguns radars que es van instal·lar fa molts anys i també col·locar càmeres de vídeo vigilància" per controlar els aparells i dissuadir el danys.

Els Mossos mantenen oberta la investigació per intentar identificar-los però de moment no hi ha hagut cap novetat.

 

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00