Sociedad

Cubalibres penitenciaris: gel desinfectant barrejat amb Coca cola

Funcionaris de la presó de Brians enxampen diverses internes emborratxant-se amb l'hidrogel dins de llaunes

La Conselleria de Justícia nega que s'hagin retirat els gels de la presó, mentre que fonts del centre insisteixen que es van apartar els desinfectants del mòdul de dones d'aquesta presó

Les internes improvisaven "cubates" amb el gel hidroalcohòlic / Ricardo Rubio (Europa Press)

Barcelona

Diversos funcionaris de la presó de Brians 1 van enxampar algunes preses emborratxant-se amb gel barrejat amb Coca Cola, segons expliquen fonts penitenciàries a SER CATALUNYA. Va passar a la biblioteca del recinte el cap de setmana passat. La presó de Sant Esteve Ses Rovires va instal·lar els hidrogels la setmana passada a l'entrada dels mòduls i també a la zona de les cabines telefòniques, per garantir la higiene en temps de pandèmia. Cinc dies després, ordenava la retirada dels gels dels mòduls on hi ha les dones, per evitar que la resta d'internes acabessin embriagades amb cubalibres improvisats, segons expliquen treballadors del recinte. A altres zones de la presó segueixen instal·lats, mentre que a presons com Quatre Camins no s'hi han arribat a posar. Fonts del departament de Justícia neguen que s'hagin retirat definitivament i ho consideren un fet aïllat en una presó amb 1.300 interns i internes.

Malgrat que alguns gels desinfectants no tenen un altíssim contingut alcohòlic, es desaconsella ingerir-los perquè poden ser tòxics. De fet, es recomana trucar immediatament al Servei d'Informació toxicològica o anar al metge d'urgència en cas de beure aquest element desinfectant. Paradoxalment, alguns d'aquests líquids desinfectants que ara es troben a tots els establiments poden procedir de vins o licors. Des de l'inici de l'Estat d'Alarma, diverses destil·laries i cellers d'arreu de l'Estat han ofert part del seu excedent per elaborar gels hidroalcohòlics.

La chicha: licor penitenciari

Els combinats de gel desinfectant i Coca Cola no són l'únic beuratge alcohòlic artesà que es troba a les presons catalanes. Als centres penitenciaris els interns també fabriquen el que es coneix com a "chicha", una beguda de baixa graduació alcohòlica que elaboren a través de sobres de menjar. Ho fan barrejant fruites com pomes, peres, préssecs o qualsevol peça molt madura, a més de sucre, molles de pa, iogurt i aigua. El procediment és molt simple. Els interns aprofiten una garrafa de cinc litres de lleixiu buida, hi introdueixen quatre peces de fruita madura, prèviament esclafades. Hi afegeixen el sucre, l'aigua, les engrunes de pa i una culleradeta de iogurt. Després tapen la garrafa, remouen i l'amaguen sota la llitera. A partir del cinquè dia, consumeixen el licor.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00