Sociedad

Es busquen famílies a l'àrea metropolitana per acollir joves que han migrat sols

L'Associació Punt de Referència intenta trobar una llar a nois i noies ex tutelats que, ara que fan 18 anys, necessiten suport per preparar la seva emancipació

Un jove a una casa d'acollida / Acoge-Punt de Referència

Barcelona

L’associació Punt de Referència fa 18 anys que va posar en marxa el programa Acull. És una iniciativa que busca famílies d’acollida per a joves migrants que han estat tutelats per la Generalitat i que, ara que fan 18 anys, han de començar a preparar la seva emancipació. Viure uns mesos en una llar, acompanyats d’adults que els poden orientar i donar suport els ajuda a preparar millor el salt a la vida adulta.

L’estada en aquestes llars és d’uns nou mesos, un temps necessari perquè puguin acabar els estudis que tenen en marxa, buscar una feina o trobar un lloc on viure. Però sobretot, com explica la Berta Roig de Punt de Referència, els ajuda a fer xarxa. Diu Roig que “el fet que la persona jove tingui una certa estabilitat li permet centrar-se en els estudis i planificar millor els següents passos i, a més, compten amb el suport de la persona o la família acollidora”.

La Teresa Benaiges, de Castellbisbal, està jubilada i fa nou mesos va acollir a casa seva a una noia que havia vingut de Mali i recomana a altres persones i famílies que s’apuntin al programa Acull. Diu Benaiges que “al principi hi ha certa por perquè no saps com anirà, tu no la coneixes i ella a tu tampoc, però ens hem entès molt bé i l’experiència ha sigut molt satisfactòria per totes dues”.

Benaiges explica que pot ser repetirà, com fan tres de cada 10 famílies que acullen, però més endavant. Diu que ara, encara que la noia que va acollir ja no hi viu amb ella, encara s’hi sent molt vinculada.

Punt de Referència busca vuit llars que vulguin acollir joves de 18 anys o més durant 9 mesos. A la seva pàgina web donen tota la informació. Abans d’iniciar la convivència, les persones i famílies interessades fan una formació de 8 hores on resolen dubtes i on l’entitat els dona eines per gestionar aquesta situació.

Ara mateix a Catalunya, la Generalitat atén a través de diferents programes i associacions prop de 3.000 joves de 18 anys o més.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00