Sociedad

Ni el confinament ni l'estat d'alarma han aturat als grafiters

Entre març i juny, Renfe ha comptabilitzat 244 actes vandàlics als trens de Rodalies que han pintat una superfície de més de 17.000 metres quadrats

Renfe reconeix que el 85% dels seus trens circulen amb pintades / Eduard Navarro Cadena SER

Barcelona

Els grafiters han continuat actuant i pintant trens de Rodalies malgrat el confinament i l’estat d’alarma decretat per la pandèmia de Covid-19. És cert que se n'han fet menys, però entre març i juny s'han comptabilitzat 244 actes vandàlics d'aquest tipus, segons les dades de Renfe. I ara mateix el 85% dels trens circulen amb pintades.

En els 6 primers mesos de l'any s'han fet 465 pintades a trens de Rodalies. La meitat, durant els mesos en els que ha estat vigent l'estat d'alarma. Renfe ha denunciat aquests prop de 500 actes vandàlics davant dels mossos d'esquadra i explica que només ha pogut netejar una quarta part dels més de 17.000 metres quadrats que s'han pintat. Bàsicament perquè els esforços s'han destinat aquests mesos a netejar i desinfectar l'interior dels vagons. Per això el 85% dels trens, 230 circulen amb pintades.

Segons els càlculs de Renfe, el cost de les 465 accions dels grafiters costarà 2 milions d’euros. Són els diners que s’hauran d’invertir per netejar les pintades i reparar les instal·lacions que els vàndals han fet malbé per accedir fins als trens. A tot això se suma el perjudici que suposa per als viatgers que es troben amb una acció dels grafiters que també aprofiten la parada del tren en una estació per pintar-lo. A vegades, si la pintada es fa a la part frontal del tren i impedeix la visió del maquinista el tren s’ha de retirar. És el que va passar a primers d’aquest mes a Gavà.

El mes en el que es van fer menys pintades va ser l'abril. Amb només 7 actes vandàlics detectats. Gener i juny són els que més amb 128 i 104 accions respectivament.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00