Sociedad

Gossos ensinistrats a Catalunya per detectar malalts de Coronavirus

Un excap dels Mossos impulsa un projecte pioner a l'Estat per ensenyar a uns 400 animals a trobar casos

Un guia ensinistrant un gos en una foto cedida pels promotors del projecte K-ANARY / K-ANARY

Barcelona

Un excap dels Mossos d'Esquadra, Josep Peris Prat, promou un projecte pioner a l'Estat per ensinistrar gossos capaços de detectar persones infectades per Covid-19. La idea és ambiciosa i es plantegen arribar a tenir 400 gossos i formar-los en 2 mesos després de fer-los passar una prova per verificar si el seu olfacte serveix.

El pla, que tot just arrenca, preveu agafar els animals de les gosseres i pagar el seu manteniment. "Fins que no tinguem un espai ampli seguirien vivint en aquestes instal·lacions i nosaltres ens faríem càrrec del menjar i de les despeses", explica Josep Peris, que a banda d'haver estat cap dels Mossos entre 1988 i 1995 també és tècnic superior de prevenció de riscos laborals en la vessant d'higiene.

Els ensinistraran per captar l'olor de la suor axil·lar i de mostres de Covid per detectar malalts, encara que siguin asimptomàtics. Primer els faran un examen durant un mes per saber si serveixen per aquesta feina i necessitaran 4 setmanes més per ensenyar-los i posar-se a treballar. Calculen que a la tardor ja podrien tenir el projecte en marxa si aconsegueixen el finançament necessari.

Tenen pensat fer els entrenaments a prop de laboratoris on hi hagi mostres, segons ha explicat Peris a SER Catalunya: "El lloc de treball dels animals dependrà de qui ens subministra les mostres, si és el Banc de Sang o un hospital doncs hauria de ser un de ser en un annex pròxim on ells facin posteriorment la destrucció del material contaminat".

L'equip, segons explica, compta amb un metge, amb un policia nacional retirat, a banda d'un ensinistrador de gossos, en total 10 persones, que han batejat el projecte com a K-anary: "Els canaris per una banda són molt sensibles als perills i es fan servir per exemple a les mines i alhora la K és de can del grec Kanis que vol dir gossos, per això hem posat aquest nom que reflecteix el projecte en la seva plenitud".

Els impulsors de K-anary, que fa 3 mesos van començar a idear aquesta start-up, necessiten una inversió de 50.000 euros per tirar-la endavant i per això han començat a escampar la seva idea entre administracions i entitats privades. "Hem tingut trobades amb Salut i també amb el director general de la Policia per exposar-los la nostra idea", explica Peris, que facilita un correu electrònic per si qui pugui estar interessat en aquest projecte: josepperis@hotmail.com

Altres països com Xile o Anglaterra ja han començat a treballar amb gossos per detectar casos de Coronavirus, aïllar aquestes persones per fer-los la prova i confirmar la malaltia abans que infectin altres individus. A Xile el projecte ha començat a funcionar amb dos labradors i dos golden retrevier que entrenen a l'Escola d'Ensinistrament Caní de Carabiners. Segons expliquen podrien arribar a detectar la malaltia en 250 persones per hora només amb l'olfacte.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00