Domingo, 09 de Agosto de 2020

Otras localidades

ATLÉTICO DE MADRID ATLÉTICO DE MADRID El Atlético comunica dos positivos por coronavirus

Una recuperació econòmica més lenta del previst

Els empresaris de les comarques de Girona ara mateix ho veuen igual de pelut que durant el confinament

La construcció i la indústria remuntaran abans que el turisme

Una terrassa buida a la Costa Brava

Una terrassa buida a la Costa Brava / ACN

La confiança dels empresaris sobre la situació dels seus negocis va caure en picat al segon trimestre i l’enquesta del tercer revela que segueix al mateix punt. La directora de la memòria, l’economista Carme Poveda, reconeix que és mal moment per fer previsions però el que sí que és clar és que, en el millor escenari, la recuperació total no serà fins el 2022 si és completa perquè pot ser que hi hagi empreses que no resisteixin. El retorn a la normalitat serà gradual i el tindran abans a la construcció i la indústria que al turisme. La construcció, perquè remunta ràpid i la indústria perquè l’arrossegarà les exportacions. En canvi al turisme, fins que no passi la pandèmia, li tocarà aguantar.

I dins del sector turístic, recuperarà abans el que depèn més del turista d’aquí que el que depèn del de fora com passa a la Costa Brava Sud. En aquest sentit, Poveda diu que seria convenient allargar la vigència dels ERTO, sobretot en sectors relacionats amb el turisme, on la taxa de reincorporació és del 20% mentre que al comerç és del 60% i a la indústria i la construcció és del 80%. El 28% dels assalariats de la demarcació han tingut un ERTO durant aquesta crisi.

Carme Poveda - economista / L'autora de la memòria econòmica de Catalunya diu que la construcció i la indústria sortiran abans de la crisi que el turisme i que la recuperació serà, com a molt aviat, el 2022.

La crisi per la covid ha deixat la xifra d’aturats en més de 55.500 persones al segon trimestre, segons l'EPA, l’enquesta de població activa. Per primer cop en la sèrie històrica, s’ha destruït ocupació en l’inici de la temporada turística. Els sindicats demanen allargar els ERTO fins l’any que ve per frenar els acomiadaments.

Ara hi ha 14.300 aturats més que en mateix moment de l’any passat. És un augment del 34%, un fet inèdit en l’inici de la temporada turística. Si la primera meitat de l'any passat 11.000 persones van trobar feina, aquest any han anat a l’atur gairebé 14.000 treballadors.La secretària general a Girona de Comissions Obreres demana mesures en diferents fronts per evitar que l’atur s’agreugi passat l’estiu. Belén López proposa, d’una banda, reconduir el turisme i no dependre dels tur-operadors, i de l’altra, reclama la reactivació de la indústria. També demana allargar els ERO temporals fins a la primavera de l’any que ve.

Segons l’enquesta de l’INE, reculen tots els sectors, ja que a part del sector serveis, l’ocupació ha baixat un 20 per cent a la construcció i a l’agricultura, i un 9 per cent a la indústria.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Cadena SER

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad

Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?