Domingo, 09 de Agosto de 2020

Otras localidades

Sanidad pública

El Mateu Orfila estrena nous laboratoris

Amb una inversió de dos milions d'euros l'hospital menorquí ja no haurà d'enviar mostres a analitzar a Mallorca

La presidenta Armengol ha inspeccionat les millores fetes al laboratori de l'Hospital Mateu Orfila.

La presidenta Armengol ha inspeccionat les millores fetes al laboratori de l'Hospital Mateu Orfila. / CAIB

El laboratori de l’Hospital Mateu Orfila ha renovat la secció de bioquímica i hi ha incorporat equipaments d’última generació que permeten ampliar la capacitat de processament, guanyar en eficiència operativa, millorar en temps de resposta i en la traçabilitat de les mostres en benefici de la seguretat del pacient.

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha visitat les diferents seccions del laboratori i ha pogut conèixer de primera mà els nous avenços tecnològics i les millores que s’han fet per adequar l’espai.

“Des del 2015 vàrem començar a treballar amb una idea molt clara: millorar les nostres infraestructures, les condicions laborals, contractar més personal i millorar la tecnologia dels nostres centres de salut i hospitals”, ha destacat Armengol. En la mateixa línia, ha apuntat que aquesta “és una inversió molt important, ja que som pioners a l’Estat amb la implementació de la cadena automatitzada” i que permetrà “millorar la tecnologia de tots els hospitals, amb millor assistència sanitària, millor diagnosi i millor capacitat de tots els professionals”.

La novetat més destacada és l’adquisició d’aquest innovador sistema automatitzat de transport individual de mostres intel·ligent GLP. Es tracta del primer hospital de les Illes Balears que disposa d’aquesta cadena que permet una gestió de mostres dinàmica gràcies a una peça anomenada e-car amb programari intel·ligent que actua de manera similar a un GPS d’un cotxe, atès que identifica la millor ruta per a cada tub de mostra que circula a la cadena en funció de les càrregues de treball a l’equip de destinació. D’aquesta manera, la cadena GLP permet optimitzar el flux de treball i millorar els temps de resposta. A més, aquest equip té capacitat per gestionar més de 5.000 mostres diàries, una xifra que pràcticament multiplica per deu el nombre de mostres que es processen actualment al laboratori de l’Hospital Mateu Orfila.

El segon avenç tecnològic que s’ha incorporat són els equips analitzadors Alinity d’alt rendiment en un mínim espai, que permeten unificar la tecnologia de les tres seccions del laboratori; amplia la capacitat de càrrega de mostres, i disposa d’un sistema modular que s’adapta i s’ajusta als canvis que es puguin produir pel que fa a volum de feina.

La renovació de la zona de bioquímica també ha inclòs la insonorització de part del sostre amb un material especial i una nova il·luminació, així com la construcció d’una cambra frigorífica per als reactius i les mostres, amb gran capacitat, que elimina la necessitat de neveres.

Les millores que s’han fet al laboratori de l’Hospital Mateu Orfila sumen al voltant de dos milions d’euros i formen part del projecte de renovació tecnològica que promou el Servei de Salut als laboratoris de tots els hospitals per tal de dotar-los de la tecnologia més moderna i innovadora.

Equip

El laboratori de l’Hospital Mateu Orfila consta de quatre seccions: microbiologia, bioquímica, hematologia i banc de sang. Ofereix servei a tots els nivells assistencials de l’Àrea de Salut de Menorca (atenció primària, atenció especialitzada, hospitalització i urgències) amb activitat les 24 hores del dia. Hi treballen un equip format per 9 facultatius (4 hematòlegs, 3 analistes bioquímics, i 2 microbiòlegs dels quals un és el responsable del servei) 32 tècnics de laboratori, 1 supervisora i 3 auxiliars administratius, si bé amb la pandèmia de la COVID-19 s’ha reforçat la plantilla amb 2 analistes més per poder atendre la demanda de proves diagnòstiques de biologia molecular com la PCR a més de 10.000 persones i amb un volum de prop de 9.600 PCR i 4.400 serologies fetes fins avui.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Cadena SER

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad

Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?