Sociedad

3 de cada 10 persones amb demència viuen soles

Les dades recollides pels hospitals gironins revelen que l'any passat van registrar més de 500 nous casos de demències

Els metges cada cop són capaços de detectar-los abans que entrin en una fase greu

Acompanyament de pacient al Centre Sociosanitaria La República / IAS

Girona

Dona, de 80 anys i malalta d’Alzheimer és el perfil majoritari dels casos de demències detectats a les comarques de Girona, com explica el coordinador del Registre de Demències de Girona, Josep Garre.

Josep Garre: "La mitjana d'edat és d'uns 80 anys"

00:28

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1596459951096/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Un 30% de les persones que pateixen alguna demència viuen soles, encara que els experts apunten que acostumen a ser persones amb un estadi inicial de la malaltia i que mantenen la seva independència.

La major part dels diagnòstics s’han pogut fer en la fase inicial de la malaltia, ja que el percentatge de casos greus està baixant en els darrers anys.

Des que es va posar en marxa el Registre de Demències de Girona, ara fa tretze anys, s’han pogut seguir 9.263 casos.

Recerca

L’any passat es van poder publicar dos treballs que el Registre de Demències de Girona ha pogut desenvolupar gràcies a les dades registrades al llarg de tots els anys d’activitat. El primer correspon a una anàlisi de les demències de baixa freqüència en el que s’ha quantificat la incidència dels casos de demència causats per altres malalties diferents a la malaltia d’Alzheimer.

Els resultats indiquen que per cada 100.000 persones hi ha aproximadament 111 casos de demència anuals provocats per malalties poc freqüents. Entre aquests casos, els produïts per altres malalties neurodegeneratives associades a l’edat són els més comuns, mentre que els casos de demència produïts per malalties infeccioses o tumors no representen més de 16 casos per cada 100.000 persones de 65 i més anys anualment.

El segon es un treball en col·laboració amb investigadors de l’IDIAP Jordi Gol i investigadors dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà sobre la supervivència i l’esperança de vida dels pacients un cop se’ls diagnostica de demència. Aquest treball ha permès quantificar la reducció de l’esperança de vida deguda a la demència, que és 8,8 anys, així com determinar que el 42,2% de les morts són directament atribuïbles a la demència.

David Parreño Mont

David Parreño Mont

Cubre información local en Ràdio Girona desde 2018. Graduado en Humanidades y Periodismo por la Universitat...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00