Sociedad

Els Rurals identifiquen un dels principals traficants d'ocells cantaires

Els agents han trobat 260 aus protegides en una entrada i escorcoll a casa d'aquest home d'uns 60 anys a Sabadell. Acumula una condemna penal i 7 sancions administratives per caça i tràfic d'espècies protegides

Les gàbies amb els ocells protegits intervinguts pels Rurals a Sabadell / AGENTS RURALS

Sabadell

Els Agents Rurals feia mesos que anaven darrera de la peça del trencaclosques que els faltava. L'any passat van interceptar a l'AP7 a Martorell un home de Cadis que portava 1.214 ocells protegits dins de gàbies en una furgoneta. Els havia capturat a Andalusia i els portava a Catalunya per vendre. Des d'aleshores, els forestals volien saber qui era aquest individu que els esperava aquí per revendre'ls després al mercat negre a l'àrea metropolitana de Barcelona.

I finalment han aconseguit identificar-lo. Es tracta d'un veí de Sabadell d'uns 60 anys, considerat un dels principals distribuïdors a Catalunya d'ocells cantaires.  Aquest individu té nombrosos antecedents per caça furtiva i per tràfic de fauna protegida. Els forestals calculen que l'organització havia mogut 10.000 ocells valorats en 150.000 euros.

Els compradors volen pinsans, caderneres, passerells i verdums novells per ensenyar-los a cantar i guanyar sucosos premis en concursos. La incoherència és flagrant. Perquè mentre aquests certàmens estan autoritzats, la captura i compra d'aquests ocells protegits és il·legal. Per tant, seguint aquesta dinàmica, sempre hi haurà un mercat negre de tràfic d'ocells fringíl·lids.

Aquest veí de Sabadell havia estat condemnat amb sentència ferma a pagar una multa de 1.440 euros i acumula 7 sancions administratives més que pugen a 7.500 euros. El cap dels Agents Rurals a Barcelona, Jaume Bosch té molt clar que aquest home "vivia d'això des de fa anys". Diu que de moment han pogut provar 4 viatges des d'Andalusia i tenint en compte els seus antecedents "es pot parlar d'un delicte continuat de tràfic de fauna protegida", conclou Bosch.

Amb una ordre del jutjat d'instrucció 1 de Sabadell, el passat 7 d'agost van escorcollar la casa d'aquest traficant i hi van trobar fins a 260 aus "en condicions higièniques molt precàries, tot ple d'excrements, sense llum solar natural i sense ventilació". Els comprava per 6 euros al seu distribuïdor andalús i els revenia per 18, quan eren novells. "Els compradors els volen joves per ensenyar-los a cantar i guanyar concursos". A casa seva hi van trobar també 19.500 euros en metàl·lic procedents, segons els Rurals, del comerç clandestí de fauna. Els forestals tampoc s'expliquen que si aquests animals no es poden comercialitzar, ni tampoc capturar la natura després estiguin autoritzats els nombrosos certàmens de cant que hi ha arreu.

Els Agents Rurals també han detectat que aquestes organitzacions van canviant la manera de moure els animals per evitar ser enxampats. "L'últim cas hem vist que anava amb un cotxe llançadora tot davant a una distància d'uns 15 minuts per detectar possibles controls policials i avisar el conductor del vehicle que porta els ocells", explica Bosch. El mateix sistema que fan servir els traficants de drogues.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00