Sociedad

Les primeres esponges carnívores descobertes al litoral català han crescut sobre deixalles de plàstic

Científics del CSIC les han trobat per primer cop a 700 metres de profunditat davant de la costa de Blanes

Han localitzat 30 individus junts, quan acostumen a viure en solitari

L'equip de biòlegs també descobreix una nova espècie d'esponja en el món i la bategen en honor a una científica pionera

Manyoc de cordes de niló i diferents plàstics trobat al canyó de Blanes, on han crescut 30 esponges carnívores / Equip ABRIC-1 ICM-CSIC

Blanes

Arriben tantes deixalles al fons del mar que, segons avança Ràdio Girona-SER Catalunya, fins i tot han trobat esponges carnívores que han crescut sobre un manyoc de cordes de niló i altres plàstics. Ho han documentat científics de l'Institut de Ciències del Mar (CSIC) al canyó de Blanes.

"El que mai s'havia vist abans és que era una espècie tan única que pugués créixer sobre porqueria", explica el biòleg marí Andreu Santín, que assegura que el plàstic ha resultat ser un substrat igual de bo que les roques, ja que en els plàstics de la vall submarina de Blanes han trobat trenta individus en tan sols 10 centímetres quadrats, quan habitualment viuen en solitari.

Tot i això, els plàstics clarament no són bons pel medi ambient. "L'efecte exacte és difícil de saber, però se sap que tots aquests plàstics i altres deixalles deixen anar multitud de compostos a l'aigua marina", diu Satín.

Andreu Santín: "Mai s'havia vist que pugués créixer sobre porqueria"

00:29

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1597640433980/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Les de Blanes, són les primeres esponges carnívores documentades al litoral català, tot i que s’intuïa la seva existència perquè és una espècie protegida del Mediterrani, sota la Convenció de Barcelona. Amb aquesta espècie, coneguda científicament com a Lycopodina hypogea, es va poder demostrar que existien les esponges carnívores a mitjans dels anys 90. S’alimenten de petits crustacis com a forma de subsistir a les grans profunditats.

Detall de diverses esponges enganxades en tires de plàstic / Ruben Duró

La troballa va ser totalment fortuita a mitjans de febrer durant una expedició del projecte ABRIC del CSIC, amb 23 científics i dos robots, a bord del buc oceanogràfic Sarmiento de Gamboa.

Una nova espècie en honor a una investigadora pionera

El mateix equip del CSIC també ha pogut descobrir a Blanes una nova espècie d'esponja al món. L'esponja en qüestió és Hamigera bibiloniae, i està dedicada a Maria Antònia Bibiloni, una de les pioneres de la investigació dels porífers catalans, que va treballar al litoral gironí durant la dècada dels 80.

Aquest gènere d'esponges era conegut exclusivament del litoral, i la nova espècie representa la primera troballa en mar profund, associada a comunitats de coralls d'aigua freda, el que en reforça la idea que aquests són ecosistemes molt rics i poc explorats, amb multitud d'espècies encara per ser descrites.

El que també fa curiosa la troballa es deu al fet que aquest tipus d'esponges es troba només al Mediterrani i a Oceania, cosa que els científics justifiquen perquè van aparèixer o tenen ancestres en l'oceà de Tetis, que va existir durant gran part del Mesozoic, a l'edat dels rèptils, i que és considerat l'antecedent de l'actual Mediterrani.

David Parreño Mont

David Parreño Mont

Cubre información local en Ràdio Girona desde 2018. Graduado en Humanidades y Periodismo por la Universitat...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00