Sociedad

Barcelona reitra la medalla d'or al Rei Joan Carles i reprova al govern de l'estat

El ple aprova el text, que reprova el govern central i considera que la monarquia és una institució hereva del franquisme

El govern municipal ha votat dividit: abstenció de Barcelona en Comú i vot negatiu del PSC

Ada Colau en el ple sobre la monarquia a l'Ajuntament de BarcelonaDAVID OLLER - EUROPA PRESS

Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha reitirat les distincions al Rei Emèrit, començant per la medalla d’or de la ciutat. També ha reprovat al govern central pel seu paper en la sortida d’Espanya de Joan Carles I, i ha resolt que la monarquia és una institució heredada del franquisme. La votació del Ple Municipal ha tingut 15 vots a favor d’Esquerra Republicana i Junts per Catalunya, 10 abstencions de Barcelona en Comú i 14 vots en contra del PSC, Ciutadans i PP. Manuel Valls i Eva Parera, els dos regidors de Ciutadans pel Canvi, no han assistit al ple, perquè el consideren inapropiat.

L'alcaldessa Ada Colau ha assegurat que ella i el seu grup són republicans, però que no poden votar a favor del text perquè inclou una reprovació al govern de coalició de PSOE i Unidas Podemos, i ha retret als partits independentistes que vulguin fer un gest electoralista enlloc de sumar majories republicanes més clares a l’Ajuntament de Barcelona. El líder d’ERC a la capital catalana, Ernest Maragall, ha dit que “la ciutadania constata que el Rei no mereix ni confiança ni respecte”, mentre que Elsa Artadi de Junts per Catalunya ha remarcat que “el govern espanyol ha estat un col·laborador necessari de la fugida del Rei Emèrit”, defensant així la reprovació a l’executiu recollida al text.

Els partits unionistes han desprestigiat aquest ple: Ciutadans creu que és “una estupidesa més” mentre que el regidor del PP Josep Bou ha considerat que “la votació és una pèrdua de temps”.

Oriol Soler Pablo

Oriol Soler Pablo

Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00