Sociedad

El govern no aconsegueix treure del mercat irregular de treball les cuidadores de gent gran a domicili

La subvenció per contractar les cuidadores només rep 210 sol·licituds de les 800 esperades

La Conselleria d'Afers Socials diu que canviar la vida a 200 persones ja és satisfactori, i es mostra confiada en que els últims dies més gent demanarà l'ajuda

La Generalitat va presentar el mes d’agost una subvenció per incentivar a la regularització de les persones que es dediquen a la cura de gent gran a domicili / Getty Images

Barcelona

La Generalitat va presentar el mes d’agost una subvenció per incentivar a la regularització de les persones que es dediquen a la cura de gent gran a domicili. Aquesta figura sol treballar sense contracte, i per tant sense garanties laborals sòlides ni drets com cotització a la seguretat social, atur, vacances remunerades o Baixa laboral. El departament d’Afers Socials, per capgirar aquesta situació, ofereix una subvenció de 2.685 euros a les persones contractants. Amb aquest import, es podrien regular aquestes treballadores (és un sector majoritàriament femení) a cost zero, ja que és l'import anual que hauria de pagar el contractant a la seguretat social.

El termini per demanar aquesta ajuda acaba el 10 de setembre, i 7 dies abans només 210 persones l'han sol·licitat. En total, hi ha una partida de 2,3 milions d'euros per pagar aquestes ajudes, i es pretenia arribar a 800 persones. De moment només s'ha arribat a poc més de 200.

La Generalitat es mostra "optimista" i demana posar en valor aquesta subvenció

El secretari d'Igualtat i Migracions Oriol Amorós diu que és "una ajuda pionera" i que és molt important encara que no arribi a tots els destinataris. "Encara que només arribem a 200 persones, són persones a qui transformem la vida radicalment. D'estar sense drets, sense papers, de viure amagades... I d'estar pendents de que qualsevol dia, arbitràriament, poden patir una ordre d'expulsió". Amorós ha afegit també que "pagar de manera irregular és una pràctica lamentablement molt arrelada". Considera que hi ha una arrel masclista que fa que no es posi en valor la feina de les cures tal i com es mereixen, unes feines que ha considerat "essencials".

Un sector en patiment constant

Les cures de la gent gran a domicili solen anar a càrrec de persones migrades que sovint no tenen la possibilitat d'obtenir el permís de residència. És per això que tenir una feina legal i amb contracte és de vital importància, perquè aplana una mica al camí a la seva regularització, que culmina quan obtenen el NIE. La Norma, en declaracions a SER Catalunya, ha explicat que "treballava sense seguretat social ni contracte. Et paguen menys, no tens dret a pagues, ni a vacances... És per això que demano que les persones contractants que ajudin amb aquesta subvenció a la gent que ho necessita. Així donarien la oportunitat a les persones que treballen per a ells a residir de manera legal", ha afegit.

La tramitació per demanar l’ajuda es pot fer online al web curadelallar.gencat.cat.

Oriol Soler Pablo

Oriol Soler Pablo

Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00