Directo

CONSEJO DE MINISTROS El Gobierno aprueba un plan para indemnizar a las víctimas de abusos sexuales en la Iglesia cuyos casos estén prescritos

Sociedad

6.500 avis i àvies estan en llista d'espera per entrar a un centre de dia

Caldria construïr uns 300 centres més per encabir tota la gent que hi ha esperant

Més de la meitat dels centres de dia catalans són privats

Les inscripcions per a les llistes d'espera tornen a estart obertes després de mig any d'aturada per la pandèmia

Façana del geriàtric Palafrugell Gent Gran ACN

Barcelona

Les llistes d'espera són un problema que existeix fa molt a Catalunya per a multitud de proves mèdiques, i per a places a les residències de gent gran, i SER Catalunya ha pogut accedir a les dades que certifiquen que passa el mateix amb els centres de dia. Hi ha 6.483 avis i àvies que estan esperant una plaça a un centre de dia, que són espais socioculturals però també de cures per a persones dependents amb deficiències cognitives. Ara mateix a Catalunya hi ha 19.335 places a 919 centres. La majoria de centres són privats: concretament 550. Després n'hi ha 155 d'iniciativa social i 214 que són públics.

Amb els nous protocols aprovats aquest mateix dilluns, tots els centres de dia podran tornar a obrir a Catalunya. Aquells serveis que estiguin integrats dins els espais de residències de gent gran només podran funcionar com a serveis independents, amb entrades diferents i professionals independents. Les inscripcions per demanar una plaça es van congelar el març, quan van tancar els centres i es van segellar les residències en el pitjor moment de la pandèmia, i s'han reobert mig any després, tot just la setmana passada.

Els centres de dia de gent gran poden ser llocs d'esbarjo i socialització però també n'hi ha que atenen persones amb trastorns cognitius com alzehimer, demència o que han passat episodis com un ictus. És un espai que sol ser de descàrrega per a les famílies ja que són persones que tenen un alt grau de dependència a tots els nivells.

Oriol Soler Pablo

Oriol Soler Pablo

Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00