Sábado, 27 de Febrero de 2021

Otras localidades

Ferrocarrils assumirà la gestió del corredor ferroviari Lleida-Manresa

La Generalitat planteja un calendari fins a 2024 i tant l'ajuntament de Lleida com la Diputació demanen agilitzar els terminis. S'invertiran 60 milions, es duplicaran serveis entre Lleida i Cervera i es compraran 4 trens nous.

Un servei de la línia de Manresa, en una foto d'arxiu.

Un servei de la línia de Manresa, en una foto d'arxiu. / ACN

La Generalitat encarregarà a Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) el servei de la línia Lleida-Manresa, l'actual R12, que acumula nombroses deficiències, retards continus, incidents a la via i, en conseqüència, pèrdua de passatgers.

Amb el canvi, el Govern vol revertir aquesta tendència i atendre una reivindicació històrica de Lleida i dels municipis per on passa la línia: una millora del servei perquè sigui una alternativa al vehicle privat, que sigui útil per anar de Cervera, Mollerussa, Tàrrega, a Lleida -ara, per a molts usuaris, no ho és- i que tingui horaris coordinats amb l'AVE.

Així, es duplicaria el servei actual entre Lleida i Cervera -ara hi passen sis trens diaris en cada sentit i això passaria a ser de 12 en cada sentit- i entre Cervera i Manresa s'augmentarien els serveis de 3 a 5 per sentit cada dia.

A més, es comprarien 4 noves unitats mòbils, més modernes que les que utilitza Renfe actualment, es construiria un centre operatiu a Lleida i hi hauria un baixador al polígon industrial -que a la ciutat també fa anys que s'espera.

Tot plegat amb una inversió de 60 milions d'euros i un termini de 4 anys. El rellotge començarà a rodar a mitjans d'octubre, quan el Consell de Govern aprovi la inversió però no es preveu la finalització fins a 2024.

Massa anys

Un termini massa llarg per a l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, l'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, i pel president de la Diputació, Joan Talarn, tots tres d'ERC. Han manifestat que voldrien que s'agilitzessin els terminis i que fossin més curts que 4 anys. L'alcaldessa de Tàrrega fins i tota "ha instat" al Govern a reduir els terminis després de tants anys d'espera de millores en aquesta línia i la dècada llarga que fa ja del traspàs de Rodalies a la Generalitat (un traspàs coix ja que no ha anat acompanyat de la corresponent inversió prevista,. segons ha dit).

L'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, s'ha mostrat esperançat en què el canvi d'operador comporti un servei més eficient en un tren que ha perdut el 15% dels passatgers els últims anys.

També Renfe, l'actual operadora, s'ha mostrat sorpresa per un termini tant llarg. Segons informa, Renfe considera que "és una llàstima que els ciutadans de Lleida no disposin d'aquestes millores des de fa mesos" i lamenta que s'hagin d'esperar "4 anys" per a tenir-les. Segons Renfe, ells tenen els trens, el personal i l'experiència per implantar aquestes millore a les rodalies de Lleida. Només, diuen fonts de Renfe, "la falta de voluntat de dur-les a terme per part del titular del servei (és a dir, la Generalitat) és qui ho impedeix".

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?