Miércoles, 21 de Octubre de 2020

Otras localidades

Sobre la informació

Enrique Moltó, climatòleg

Tots creiem viure en un món on la informació és molt major que la de fa uns pocs anys, però eixa abundància està bastant renyida amb la qualitat. Mentides, faules, veritats a mig fer, notícies precipitades ho esguiten tot. El coronavirus és una creació de Bill Gates per a controlar-nos, les esteles dels avions desfan la pluja, durant el confinament va ploure més en tots els costats, la terra és plana, les vacunes no serveixen per a res i són un instrument de manipulació, etc.

Tots eixos són rumors que circulen a gran velocitat per les xarxes públiques i privades i són moltes vegades imparables. No és que abans no existiren, és que la capacitat de difondre-ho ara és molt major i la receptivitat de la gent a creure-se-les, en temps difícils com l'actual, és la mateixa de sempre, malgrat els teòrics avanços en l'alfabetització universal. Moltes vegades els titulars precipitats d'alguns mitjans només busquen atraure a la lectura de coses que en el fons no tenen a veure amb els continguts, però ja han aconseguit captar l'atenció i són ràpidament difoses per tots, moltes vegades sense llegir-les. Sobretot fem això amb allò del que ja estem convençuts, allò que ja ens creiem per anticipat.

Les passades setmanes molts mitjans, aquest en el qual els parle no ho va fer, es van afanyar a dir en quins col·legis d'Alcoi hi havia classes amb Covid perquè això semblava una informació essencial, encara que no ho era, perquè els afectats ja estaven degudament informats, i als altres sols els interessava crear estigma.

No està mal vist que ens apareguen imatges de xiquets del tercer món passant penalitats perquè se suposa que així s'aconseguiran més fons per a les ONG però ací tapem les cares dels fills dels famosos per por a una denúncia. La sensació és la de que tot val per a captar adeptes i els grups polítics tampoc són aliens a l'obsessió de no deixar que la veritat et desbarate un bon titular. Ho senc, però crec que això no porta a cap lloc.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Cadena SER

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad

Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?