Martes, 20 de Octubre de 2020

Otras localidades

Els fruits de tardor

Antoni Belda, professor de la Universitat d'Alacant del Departament de Ciències de la Terra i Medi Ambient

Octubre és el mes de tardor per excel·lència, és temps de pluges, és temps de bolets, però també, és temps dels fruits oblidats. Així, quan alguns arbres comencen a tirar les seues fulles per passar l’hivern, algunes espècies ens mostren els seus exuberants fruits, molts d’ells emprats per la fauna silvestre i especialment, aquells ocells que venen d’altres països per passar la temporada hivernal.

Però, què són exactament els fruits oblidats? Es tracta d’una sèrie de fruits que pel seu valor comercial o per la seua dificultat de conreu fan que siga difícil trobar-los als nostres bancals. A més, també hi ha espècies silvestres amb fruits mengívols, però que pel seu tamany, palatabilitat o dificultat de recol·lecció tampoc és fàcil trobar-los al mercat. Parlem doncs, de codonys, gínjols, seroles, nyespres o llidons. I si ens referim als fruits silvestres, hi diferenciem entre altres, d’aranyons, bellotes, mores, murtons, serves, les cireretes de pastor o les baies del teix.

Podem dir que tenim un bon repertori al nostre territori i és una bona ocasió per aprofitar-los i posar-los en valor. Així doncs, poder afirmar que els canvis de ritme i formes de vida han fet que deixem a banda moltes d’aquestes tradicions dels nostres avantpassats. Però afortunadament, encara hi queden vestigis d’aquesta saviesa popular i ara és el moment de conservar-la.

 

Que aquestes línies serveisquen, una vegada més, per posar en relleu l’important tasca que fan els nostres agricultors, que ajuden a mantindre la biodiversitat, l’economia local i modelar un paisatge únic del qual tots podem gaudir-ne.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Cadena SER

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad

Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?