Miércoles, 28 de Octubre de 2020

Otras localidades

Coronavirus Covid-19

Iván Arroyo: "Els pacients greus tenen els mateixos símptomes. No és ni més ni menys perillós que abans"

El pneumòleg del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent parla sobre la covid-19, de la que pensa estarà present almenys durant 2 anys més

Iván Arroyo

Iván Arroyo / Departament Xàtiva-Ontinyent

Iván Arroyo és el pneumòleg de l’hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva. La seua figura es va fer reconeguda després de, paraules textuals d’Óscar Martínez “salvar-me la vida”. Iván va atendre al seu ex-company de classe Óscar com si es tractara d’un cas de covid-19 a pesar que els tests eixien negatius. Finalment el malalt va donar positiu, unes setmanes després, en el test de serologia que confirmava que havia passat la covid-19 i, a pesar de les seqüeles, Óscar Martínez pot seguir vivint.

En Ràdio Ontinyent hem tornat a parlar amb una de les veus més autoritzades del departament Xàtiva-Ontinyent sobre covid. En una entrevista als micròfons de la Cadena Ser ha explicat l’efecte més perillos de la malaltia és la fibrosis pulmonar, ja que es tracta de la pèrdua de capacitat pulmonar de caràcter irreversible i que a mig i llarg plaç es manifestarà. També parla de les malalties cardiovasculars com les trombosis presents en moltes de les autòpsies, però també en gent que ha superat la malaltia.

Arroyo ha deixat clara “la perillositat del virus” i que la diferència entre les víctimes de la primera onada i les d’ara són “perquè estem detectant-les abans i fent una bona tasca”, però avisa que “els pacients amb seqüeles greus continuen tenint els mateixos efectes que en març i abril”, matisa que “no és ni més ni menys dolent que abans, però ens estem anticipant a la malaltia”.

El pneumòleg també explica que “els corticoides estan sent clau en el tractament i han canviat de forma dràstica la malaltia”, explicant que “gràcies a ells els pacients no entren en una fase de ‘no retorno’ i es poden salvar en alguns dies. Els estudis sobre ells són clars”.

Explica també el pneumòleg que “la situació actualment al Departament Xàtiva-Ontinyent està controlada”, però matisa que “fa unes setmanes sí que vam tindre un conat de saturació de les UCI pel cas de Benigànim, els brots d’Ontinyent i els de Xàtiva”, un conat que afortunadament van poder controlar.

Quant a les previsions, Arroyo ens confesa que “jo crec que el virus estarà almenys dos anys convivint amb nosaltres pel que haurem d’aprendre a viure amb ell”, mencionava que “cada vegada hi haurà més tractament i de cada pacient anem aprenent a combatre’l a passes agegantades” finalitzava recordant que “la situació depèn de cadascun. Els metges tenim que atendre i curar, però no contagiar-se ja ha de ser responsable un mateix”.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Cadena SER

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad

Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?