Martes, 19 de Octubre de 2021

Otras localidades

Aigües de Girona és una empresa 'ruïnosa'

El deute amb els bancs supera els dos milions i no s'acabarà de liquidar fins d'aquí a 24 anys

Un informe avisa que condicionarà la capacitat econòmica dels ajuntaments

La seu d'AGISSA al carrer Ciutadans.

La seu d'AGISSA al carrer Ciutadans. / ACN

Aquest informe, al qual ha tingut accés Ràdio Girona-SER Catalunya, el van encarregar els ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià a una comissió tècnica quan van assumir el control de l’empresa que gestiona el servei d’aigua potable. Demostra que la part privada d’aquesta empresa, que és qui tenia el control, en va fer una gestió nefasta.

Explica que va tancar el 2019 amb 155.645 euros de dèficit, i que el deute amb els bancs era de 2.320.322 euros. En relació amb això, afegeix que fins a l’any 2044 no s’hauran liquidat els crèdits que es necessitaran per fer a totes les inversions i reposicions pendents a partir del 2021, quan el servei es municipalitzi.

L'informe preveu que a l'any 2044 la societat hagi generat els recursos equivalents per retornar el cost d’inversió / Ràdio Girona

A banda, l’informe també fa una anàlisi de la morositat i recull que entre el 2014 i el 2018, va passar dels 44.050 euros als 354.383. Això són diners no cobrats als clients, que només s'explica per la deixadesa de funcions dels gestors: "Prové de la manca de gestió d’aquesta qüestió per l’adjudicatari de la concessió, Girona, s.a., que no va prendre mesures de gestió davant de l’increment de la morositat a partir de l’exercici 2014-2015".

Aquest aspecte s’ha començat a resoldre des que els tres ajuntaments, per ordre judicial, van assumir el control d’AGISSA. De fet, van contractar més personal per anar-se posant al dia, però segons l’informe, hi ha abonats que ja han deixat de pagar per sistema i és difícil cobrar.

A això, a més, ara mateix s’hi afegeix la situació econòmica de moltes famílies que no poden fer front a les factures.

Gràfica on es constata l'augment de la morositat a partir de 2014 / Ràdio Girona

Arran d'aquest despropòsit, quedarà afectada la capacitat econòmica dels ajuntaments. Quan el servei d’aigües es municipalitzi -a finals d’aquest any- diu l’informe, literalment, que afectarà al seu patrimoni i "molt probablement" al seu finançament. Això s’explica perquè a més d’assumir la gestió, els ajuntaments hauran d’assumir els deutes: "Els actius i passius, i els seus efectes, a la finalització del contracte revertiran a les corporacions locals titulars del servei", avisa el document.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  • Notice: Undefined variable: lb_es_acceso_con_movil in /mnt/filerprod/html/produccion/datos/rhabladas/cadenaser/ser/templates/includes/v3.x/v3.0/include_player_permanente.html on line 118

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?