Sociedad

Entitats ecologistes lamenten que es torni a ajornar l'impost al CO2

Entitats ecologistes lamenten que es torni a ajornar l'impost al CO2

S'ajorna un any l’impost a les emissions de CO2 dels vehicles / PxHere

Barcelona

Els propietaris de cotxes i furgonetes havien de pagar a finals d'aquest any i per primera vegada un impost per les emissions de CO2 que emet el seu vehicle. Però segons ha anunciat la consellera de Presidència, Meritxell Budó, l'impost no es començarà a cobrar fins a finals de l'any que ve.

Des de la conselleria d'Economia argumenten que donada la situació econòmica que ha deixat la pandèmia i tenint en compte que és un tribut que afecta a més de dos milions de contribuents, calia ajornar-lo. A més, segons diuen, tampoc han pogut fer els tràmits previs com el padró i les notificacions. Amb aquesta ja són tres les vegades que el govern català ha endarrerit l’entrada en vigor d’aquest impost previst a la Llei catalana de canvi climàtic i que estava previst pel 2018.

La decisió no ha sorprès gens a les entitats ecologistes. El moviment Rebel·lió o Extinció parla de "miopia política", des d'Ecologistes en Acció, Maria Garcia diu que “és una nova mostra de la manca de compromís del govern en la lluita contra l’emergència climàtica”.

I la portaveu a Barcelona de Fridays For Future, Naiara Fernández, afegeix que caldria repensar què es fa amb els 75 milions d'euros que s'espera recaptar cada any perquè una part es destinarà a bonificar la compra de vehicles nets i, al seu parer, aquest no és el camí. “Cal un canvi de model i garantir que els qui ara tenen els cotxes més contaminants puguin desplaçar-se d’altres maneres, sense necessitat de vehicle privat”.

Si no hi ha canvis, l'impost a les emissions de CO2 dels vehicles es cobrarà a finals de 2021 a tots els propietaris de cotxes, motos i furgonetes. Però es farà amb una tarifa inferior a la prevista perquè el tram fins als 120 grams de CO2 per quilòmetre no tributarà, quedarà exempt.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad