Sociedad

Entitats ecologistes lamenten que es torni a ajornar l'impost al CO2

Entitats ecologistes lamenten que es torni a ajornar l'impost al CO2

S'ajorna un any l’impost a les emissions de CO2 dels vehicles / PxHere

Barcelona

Els propietaris de cotxes i furgonetes havien de pagar a finals d'aquest any i per primera vegada un impost per les emissions de CO2 que emet el seu vehicle. Però segons ha anunciat la consellera de Presidència, Meritxell Budó, l'impost no es començarà a cobrar fins a finals de l'any que ve.

Des de la conselleria d'Economia argumenten que donada la situació econòmica que ha deixat la pandèmia i tenint en compte que és un tribut que afecta a més de dos milions de contribuents, calia ajornar-lo. A més, segons diuen, tampoc han pogut fer els tràmits previs com el padró i les notificacions. Amb aquesta ja són tres les vegades que el govern català ha endarrerit l’entrada en vigor d’aquest impost previst a la Llei catalana de canvi climàtic i que estava previst pel 2018.

La decisió no ha sorprès gens a les entitats ecologistes. El moviment Rebel·lió o Extinció parla de "miopia política", des d'Ecologistes en Acció, Maria Garcia diu que “és una nova mostra de la manca de compromís del govern en la lluita contra l’emergència climàtica”.

I la portaveu a Barcelona de Fridays For Future, Naiara Fernández, afegeix que caldria repensar què es fa amb els 75 milions d'euros que s'espera recaptar cada any perquè una part es destinarà a bonificar la compra de vehicles nets i, al seu parer, aquest no és el camí. “Cal un canvi de model i garantir que els qui ara tenen els cotxes més contaminants puguin desplaçar-se d’altres maneres, sense necessitat de vehicle privat”.

Si no hi ha canvis, l'impost a les emissions de CO2 dels vehicles es cobrarà a finals de 2021 a tots els propietaris de cotxes, motos i furgonetes. Però es farà amb una tarifa inferior a la prevista perquè el tram fins als 120 grams de CO2 per quilòmetre no tributarà, quedarà exempt.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00