Sociedad

Un miler de morts per contaminació de l'aire a Barcelona durant 2019

L'Informe de l'Agència de Salut Pública indica que la contaminació és responsable d'un de cada 10 nous casos de càncer de pulmó a la ciutat

Panoràmica de Barcelona envoltada d'un núvol de contaminació / Efe

Barcelona

L’Agència de Salut Pública de Barcelona conclou en un informe que l'excés de contaminació registrat a Barcelona l'any passat va provocar el 7% de les morts naturals, el 33% dels nous casos d'asma infantil i l'11% dels càncers de pulmó diagnosticats. Això són un miler de morts, 525 nens i nenes amb asma i 110 nous càncers de pulmó. Xifres "astronòmiques" segons l'investigador d'ISglobal, Jordi Sunyer, que subratlla que “molts pocs determinants en salut tenen aquesta magnitud”.

Per a la regidora de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, aquestes xifres posen de nou de manifest que “la contaminació és el principal problema de salut pública de la ciutat” i que totes aquestes morts i malalties s’evitarien si es complís amb els nivells de contaminació que recomana l’Organització Mundial de la Salut. Per això, ha afegit, “no descarten cap mesura per millorar la qualitat de l’aire”.

L'Eixample és el districte que recull pitjors indicadors, seguit de Ciutat Vella, Gràcia i Sant Martí. A l’Eixample, un 23% de les morts naturals tenen a veure amb la mala qualitat de l’aire. També és el districte més poblat i el més contaminat.

I també segons aquest informe, una de cada quatre escoles de la ciutat està en entorns on la contaminació supera els límits legals. Això són 30.000 alumnes exposats a nivells de pol·lució perjudicials per la salut.

Per tot plegat l'Agència de Salut Pública de Barcelona insisteix en la necessitat urgent de reduir el trànsit i també l'espai que ara ocupa el vehicle privat a la ciutat. Elisenda Realp, directora de Salut Ambiental de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, ha destacat que “entre 2015 i 2019 els nivells de pol·lució a la ciutat pràcticament no han variat” i superen tant els límits legals com els recomanats per l’Organització Mundial de la Salut, que són més estrictes.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00