Sociedad

Deu anys en llista d'espera per un habitatge per a persones amb discapacitat intel·lectual

Dincat, que agrupa persones del col·lectiu, famílies i entitats, denuncia que algunes persones porten una dècada esperant

Segons dades de la Generalitat, hi ha 3.200 persones en llista d'espera per obtenir una plaça

Logo de Dincat / Dincat

Barcelona

L'associació DINCAT, que agrupa 40.000 persones i 300 entitats, denuncia que algunes persones amb discapacitat intel·lectual porten 10 anys esperant que els donin una solució residencial. Hi ha diverses opcions que ofereix el departament d'afers socials si parlem d'habitatge: residències on els usuaris hi viuen les 24h amb assistència constant, llars-residències on només s'hi va a dormir o suports a la llar, on les persones amb diversitat funcional hi viuen autònomament amb algunes persones de referència.

El procés per accedir a aquests habitatges, segons Dincat, és lent i complicat. Més o menys funciona així: la persona en qüestió fa la sol·licitud, Afers Socials fa una valoració del cas i determina quin és el servei més adequat per aquesta persona, depenent del grau de dependència. I aleshores entra a la llista d'espera, i és on per alguns comencen els problemes. De vegades la situació es resol en qüestió de setmanes, o mesos, però en altres casos hi ha persones que porten esperant des de fa 10 anys.

SER Catalunya us pot explicar el cas d’uns pares que tenen ja 80 anys i tenen a càrrec el seu fill de 42 anys i un 85% de discapacitat intel·lectual des que va néixer. L’any 2004 van fer la sol·licitud i va ser valorat el 2014 per accedir a una llar-residencia amb necessitat extensa. Ja han reiterat la sol·licitud quatre vegades més i segueixen a l’espera. Estan molt angoixats ja que el seu fill no té germans residents a Espanya per a fer-se càrrec quan ells faltin.

Oriol Soler Pablo

Oriol Soler Pablo

Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00