Sociedad

Es disparen els positius a les residències de gent gran

D'una setmana per l'altra, els casos detectats s'han més que triplicat i també augmenta el nombre de morts

ACRA demana cribratges setmanals per a tots els treballadors del sector / Getty Images

Barcelona

El número de persones infectades de Covid 19 està creixent de forma preocupant a les residències de gent gran. D'una setmana per l'altra, el número de positius en aquest centres s'ha més que triplicat i augmenten també els morts. L'Associació Catalana de Recursos Assistencials, la patronal de les residències, ha explicat a SER Catalunya que demanarà aquesta tarda a les conselleries de Salut i Afers Socials cribratges setmanals per a tots els treballadors del sector.

Entre el 12 i el 18 d'octubre es van detectar 331 positius a les residències de gent gran de Catalunya i a la setmana següent, se'n van confirmar 1.165. Això és una augment del 250 per cent. Els contagis estan augmentant entre la població general, però no a un ritme tant elevat com entre les persones que viuen en aquests equipaments. També creixen les defuncions. En l'última setmana han mort 65 persones, 22 més que l'anterior.

El departament de Salut i l'Associació Catalana de Recursos Assistencials, ACRA, coincideixen en què l'elevada transmissió comunitària a l'exterior impacta en aquests centres. La presidenta d'ACRA, Cinta Pascual, explica que quan el virus entra en una residència els positius s'escampen ràpidament perquè és un lloc en el que no es poden mantenir distàncies. Diu que l'augment de casos és preocupant "vivim amb un ai constant al cor", però amb tot explica que la situació està molt més controlada que al mes de març.

Els cribratges que s'han fet entre els treballadors han portat a fer també més proves entre els residents i això també ha incidit en la detecció de casos. Però Cinta Pascual diu que les PCR que s'estan fent als cuidadors i personal dels centres no són una bona opció. Primer, perquè no es fan de forma continuada i segon perquè els resultats triguen massa en arribar. Pascual assegura que en algunes residències han trigat fins a 7 dies a rebre'ls. Per això, reclama a la Generalitat que les residències disposin de tests ràpids, d'antígens, perquè els treballadors es puguin fer proves cada setmana.

La presidenta d'ACRA ho plantejarà aquest tarda en la reunió que mantindrà amb la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d'Afers Socials, Chakir El Homrani. La Generalitat no té una decisió presa sobre aquesta proposta de la patronal de les residències, però, d'entrada, el director de la Unitat de Seguiment de la Covid 19 a Catalunya, creu que "podria ser viable".

Ara mateix hi ha 1.500 treballadors de residencies aïllats per sospita o confirmació de Covid 19. Tant el govern català com l'Associació Catalana de Recursos Assistencials destaquen que malgrat l'augment de contagis, el 85% de les residències no tenen cap cas d'aquesta malaltia ara mateix.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00