Última hora

FRANCIA Detenido el hombre que amenazaba con inmolarse en el consulado de Irán en París

Sociedad

Presons "al límit": 69 interns positius als centres catalans

El sindicat CSIF assegura que la situació és crítica, perquè diverses infermeries estan al 100%

A la presó de Mas d'Enric es dupliquen els contagis: hi ha 44 presos infectats

Els funcionaris de presons lamenten que les visites a familiars presos es mantinguin malgrat el confinament: "és un focus de contagi"

Centro penitenciario de Mas d'Enric / Getty Images

Barcelona

Els treballadors de presons diuen estar al "límit del col·lapse", segons el sindicat CSIF. A les presons catalanes hi ha 69 presos positius de Covid-19 i 71 funcionaris de baixa per coronavirus, segons dades del Departament de Justícia. El principal és a Tarragona, a la presó de Mas d'Enric que ha passat de 0 contagis durant la primera onada de la pandèmia a 44 interns positius, duplicant la dada de positiu en les últimes 24 hores. L'escenari, però, és crític a tots els centres penitenciaris, segons el coordinador de presons del sindicat CSIF, Alberto Gómez: "la situació és molt delicada, molt compromesa perquè tenim al 100% la infermeria de la presó de Brians 2 [que va servir per ampliar l'hospital penitenciari de Terrassa]; les habitacions d'aïllament respiratori de Mas d'Enric també les tenim al 100%".

"Ara, haurem de començar a habilitar infermeries d'algun altre centre on poder donar atenció als interns que resultin positius", explica Gómez, que considera que "l'atenció sanitària dins de les presons està al límit del col·lapse". De moment, el Departament de Justícia ja ha habilitat diversos espais, com la infermeria de Puig de les Basses, on a mitjans de setmana hi havia un positiu, o la infermeria de Brians 1, amb dos casos més. "El mateix que està passant a l'exterior, està començant a viure's a l'interior de les presons, que a la primera onada vam aconseguir contenir els contagis", alerta Gómez.

Aquest cap de setmana, malgrat el confinament municipal decretat per la Generalitat, aquells interns que surtin de permís o les persones que vagin a veure a familiars presos podran desplaçar-se pel territori. Són dues de les excepcions que ha fet constar la Secretaris de Mesures Penals i que firma d'acord amb els Mossos d'Esquadra. Des del sindicat CSIF demanen que es restringeixin aquestes visites, que consideren un "focus de contagi exponencial". "No entenem com no es restringeixen o redueixen aquestes visites, tenint en compte que un centre pot rebre perfectament 400 o 500 familiars en un cap de setmana", explica el coordinador de presons del sindicat a Catalunya. Segons el departament de Justícia, els centres reben prop de 3.200 visites al mes.

El Departament de Justícia va reprendre els vis a vis fa un mes adaptant-los a mesures d'higiene amb "l'objectiu de mantenir l'equilibri entre la protecció de la salut i la preservació dels drets de les persones internes". Les cites són esglaonades i tenen una durada inferior a l'habitual. Els familiars han de passar una sèrie de mesures sanitàries: controls de temperatura, mascareta obligatòria i higiene de mans, a més d'una declaració responsable conforme no han tingut símptomes ni han estat en contacte amb una persona positiva.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00