Domingo, 07 de Marzo de 2021

Otras localidades

Roberto García Cenicero, magistrat

Els jutges obren un grup de treball per estudiar l'aplicació del decret del Govern contra els desnonaments

El jutge Roberto García Ceniceros parla d'embolic jurídic i adverteix que el decret pot ser anticonstitucional

Els magistrats civils busquem arribar a una interpretació unitària

Els jutges catalans han obert un grup de treball per estudiar l'aplicació del Decret de la Generalitat, que ahir va entrar en vigor, i que ordena que s'aturin els desnonaments de persones vulnerables en pisos de grans propietaris, si no s'ha ofert i acreditat un lloguer social. El jutge de primera instància 30 de Barcelona, Roberto Garcia Ceniceros, explica a SER Catalunya que els magistrats no coincideixen sobre com aplicar aquest decret perquè hi detecten molts dubtes d'inconstitucionalitat. "Estem en un embolic jurídic, en el que portem molt de temps, i aquest decret només fa que acréixer-ho", admet Garcia Ceniceros. "Som conscients que, tot i que cada jutge és competent per interpretar la llei com consideri més oportú, és necessari donar una interpretació el més uniforme possible i per això ens hem donat un temps per poder estudiar-ho", relata en declaracions al programa 'Aquí amb Josep Cuní'.

Per les mans de Garcia Ceniceros passen molts dels llançaments ordenats a Barcelona i sap que hi ha moltes tipologies de desnonaments, no totes recollides en aquesta nova normativa. El magistrat manté que la majoria de desnonaments no són per habitatges de grans propietaris (s'hi consideren aquells amb més de 15 propietats) sinó que són de particulars; casos que no es poden suspendre, tot i que segons el magistrat, ja els estan endarrerir. "Els jutges hem sigut molt sensibles a aquest tipus de situacions. Tot i que en principi no teníem eines per aturar desnonaments des del punt de vista processal, en la pràctica sí que s'han produït moltes suspensions", relata Garcia Ceniceros. "Sempre hi haurà condicionants de llançaments on no existeixi cap norma legal per ordenar una suspensió, però, tot i així, s'estan produint moltes suspensions perquè in situ ens trobem amb situacions de vulnerabilitat", afegeix.

El magistrat considera que hi ha un problema global i apunta a serveis socials: "Hi ha una manca brutal de recursos". Segons Garcia Ceniceros, "les administracions públiques no estan prou dotades per donar resposta a totes les situacions de vulnerabilitat que s'estan produint". Pel magistrat, el protocol establert entre Ajuntament, judicatura i policia per donar resposta al conflicte dels desnonaments està fracassant. Fa uns mesos, els magistrats van reunir-se per unificar criteris respecte l'última normativa de la Generalitat que instava als grans propietaris a oferir un lloguer social als inquilins que es trobessin en una situació vulnerable. La judicatura va interpretar-ho com a normativa administrativa, és a dir, que si els propietaris no oferien un lloguer social, el desnonament no es parava sinó que la Generalitat podia sancionar amb multes d'entre 9.000 i 90.000 euros als tenidors. Garcia Ceniceros assegura que, per part de la magistratura, s'ha informat a habitatge dels casos d'incompliment per tal que obrissin procediments sancionadors.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?