Sociedad
CAT-ATEMPTATS CATALUNYA

Els acusats neguen haver participat als atemptats: "No era jo mateix" o "mai anava a la mesquita"

El judici ha començat amb un vídeo inèdit on es veu els terroristes preparant explosius: "Us penedireu d'haver nascut, sobretot vosaltres, Mossos!"

L'inspector dels Mossos que va dur la investigació nega indicis de connexions internacionals

Acusat d'atemptats a Catalunya decideix no declarar i reitera penediment

Acusat d'atemptats a Catalunya decideix no declarar i reitera penediment

Barcelona

Els tres acusats pels atemptats de Barcelona i Cambrils han negat haver participat en la massacre. El principal investigat, Mohamed Houli Chemlal, que va sobreviure a l’atemptat d’Alcanar ha dit penedir-se d’haver format part de la cèl·lula. El judici ha començat amb la seva declaració i la visualització d’un video inèdit on es veu als terroristes fabricant explosius. Houli és qui grava a tres dels jihadistes morts l’agost del 2017; Younes Abouyaaqoub, que va atropellar mortalment 14 persones a la Rambla i va assassinar una quinzena víctima durant la fugida; Mohamed Hichamy, abatut a Cambrils, i Youssef Aalla, mort en l’explosió d'Alcanar. En aquest vídeo, Houli riu mentre Hichamy agafa els explosius i diu a càmera: “Us penedireu d’haver nascut, sobretot vosaltres, Mossos d’Esquadra!”. En un altre moment, afegeix: “tot aquest ferro anirà als vostres caps, als dels vostres fills i les vostres dones”.

En aquell moment, els puc assegurar que no era jo mateix”, ha dit davant el tribunal Mohamed Houli, que com la resta d’acusats ha contestat només a les preguntes de la defensa. “Jo no estic a favor del que feien (...). Ho feia per dissimular davant d’ells perquè em podrien haver matat en qualsevol moment”, ha intentat argumentar Houli, que ha explicat que se’l veia rient en les imatges perquè ho van gravar després de dinar: “quan acabava de menjar em notava relaxat”, ha afegit. La fiscalia demana per ell 41 anys de presó.

Driss Oukabir, que és qui lloga la furgoneta de la Rambla, ha negat també cap vincle amb la cèl·lula de Ripoll. Els investigadors creuen que es va fer enrere a últim moment, i per això la fiscalia li demana 36 anys de presó, però ell ha negat conèixer a l’imam. “Jo no era una persona ni religiosa ni practicant, no conec a l'imam ni anava a la mesquita, la meva vida consistia en la vida d'aquí, sortir de festa, era consumidor de droga”, ha explicat Oukabir. Malgrat que alguns testimonis protegits el situen a Alcanar els dies previs a l’explosió, Oukabir ho ha negat: “És impossible. Mai he estat a Alcanar, ni coneixia l’existència l’Alcanar”.

El presumpte col·laborador, Saïd Ben Iazza, també ha negat conèixer Es Satty o els plans de la cèl·lula. Assegura que va deixar un cotxe perquè transportessin productes de neteja. La seva declaració ha durat menys d’un minut, ja que s’ha limitat a contestar amb negatives a les preguntes del seu advocat. Les acusacions l’acusen de col·laborar amb els terroristes, deixant-los el vehicle per adquirir els precursors d’explosius. La fiscalia demana per ell 8 anys de presó.

Sense vincles internacionals

La primera sessió ha acabat deixant a mitges el testimoni de l’inspector dels Mossos d’Esquadra, responsable de la investigació dels atemptats, que ha posat veu durant 20 minuts al recorregut que van fer els atemptats. L’inspector ha explicat que els joves havien desenvolupat una “relació molt endogàmica”, relacionant-se només entre ells i tallant vincles amb altres entorns. Formaven un grup “jeràrquic”, dirigit per l’imam Abdelbaki Es Satty, assegura aquest inspector, que descriu l’imam com el “líder espiritual” dels joves. Una cèl·lula però, que començava i acabava amb ells: “no hi havia cap relació amb terceres persones. Sense cap indici més no es podia establir una línia d’investigació per aclarir qui serien aquestes persones”, assegurava el policia, descartant una connexió internacional, especialment amb França i Bèlgica, on va viatjar el terrorista.

L’inspector ha revelat també que els autors dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 2017 havien començat a redactar un text per reivindicar els atacs que volien dur a terme a la Sagrada Família, la Torre Eiffel i el Camp Nou, el 20 d'agost. L'investigador ha explicat que entre les runes de la casa d'Alcanar van trobar una bandera del DAESH i un llibre d'Abdelbaki Es Satty on hi havia l’inici d'una carta que “es podria utilitzar en una reivindicació en un acte terrorista”. “En nom d'Al·là el misericordiós, breu carta dels soldats d'Estat Islàmic als croats i als infidels”, es llegia al document. Els Mossos també van trobar una foto on Es-Satti es reivindicava com a soldat d'Estat Islàmic.

El jutge, a crits amb els advocats de la defensa i l’acusació

El judici també televisat el caràcter polèmic del jutge Felix Alonso Guevara, que presideix el tribunal. Els primers minuts de judici han deixat un enfrontament a crits del jutge amb els advocats de la defens ai l’acusació. L'advocat de Driss Oukabir, Luis Álvarez Collado, ha amenaçat amb abandonar la sala si no el canviaven de lloc, ja que està situat darrere de la fiscalia, on no podia veure les reaccions del ministeri i on, a més, no tenia endoll per l’ordinador. “No senyor, no abandona vostè la sala”, li ha prohibit taxativament Guevara.

El jutge ha volgut anar per feina, donant pas directament a l’interrogatori del primer acusat. En aquest moment, diverses acusacions han demanat poder presentar qüestions prejudicials, un tràmit no previst en procediments com aquest, però que normalment s'accepten. Guevara, ho ha desestimat a crits: “He dit que ningú té la paraula!”, “No interrompin quan està parlant la sala!”, ha cridat fent callar els advocats.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00