Sociedad

La Generalitat admet que no ha posat cap multa per incompliments de la llei que regula els lloguers

Fa dos mesos i una setmana que es va aprovar la llei i encara no hi ha cap sanció

Fins a mitjans de desembre no començarà una campanya d'ofici que a més a més tindrà dues fases, la primera per fer advertiments a les empreses o particulars que incompleixin i una segona per obrir expedients sancionadors

La conselleria d'empresa assegura que ja s'estan gestionant denúncies i reclamacions per part dels usuaris a través de l'Agència Catalana de Consum

Anunci de lloguer d'un pisACN

Barcelona

El dia 9 de setembre el Parlament va aprovar la llei per regular el preu del lloguer a Catalunya. Avui fa dos mesos i una setmana, o dit d'una altra manera, 70 dies. Doncs en tot aquest temps, la Generalitat no ha posat cap multa per infringir aquesta norma. Les dues conselleries que tenen competències per fer-ho són Territori (per la banda dels contractes signats amb preus abusius o pujades excessives) i Empresa (pels anuncis sense l'índex de referència o amb mala praxi)... i cap dels dos departaments ho ha fet segons han admès a SER Catalunya. Tots dos coincideixen a dir que estan "en una fase d'informació i divulgació de la norma".

No serà fins a mitjans de desembre que començarà el que es coneix com una "campanya d'ofici". Es tracta d'una inspecció que constarà de dues parts, com ha explicat la conselleria d'empresa a aquesta emissora: una primera on s'informa a les empreses que estan incomplint la llei de regulació, exigint que ho solucionin, i una segona volta per obrir un expedient sancionador si no han actuat com és degut. Després, caldria veure si aquest expedient acaba o no amb una multa.

Anunci

Un impàs de temps que no recull la llei publicada al Diari Oficial de la Generalitat, que deixa clar que "el règim sancionador aplicable a la llei és el que determina la Llei 18/2007, del 28 de desembre, del dret a l'habitatge". Això, a la pràctica, vol dir que es modifica un règim sancionador ja existent en matèria d'habitatge per adaptar-lo a la nova legislació. A més a més, el text entra en vigor en el moment que es publica al DOGC, i per tant també les sancions. Les úniques excepcions són "els preceptes que puguin comportar despeses amb càrrec als pressupostos de la Generalitat (partides pressupostàries que encara no existeixen) i l'aplicació del règim de contenció de rendes en el cas dels habitatges de nova edificació o dels habitatges resultants d'un procés de gran rehabilitació", referit als pisos que ja estan en procés de construcció.

Des del Sindicat de Llogaters, una de les entitats impulsores de la norma, han posat el crit al cel. El seu portaveu Jaime Palomera ho resumia així: "pel toc de queda la Generalitat no va trigar ni 24 hores a posar 130 multes. I la Llei de Regulació del Lloguer es va aprovar fa dos mesos i no n'hi ha ni una". I sobre el fet que hi hagi una primera fase d'inspecció dedicada només a advertir, Palomera exclamava això: "algú s'imagina que estàs anant a 200 per hora a l'autopista i que en comptes de multar-te només t’informin que estem infringint la llei?", ha conclòs, en declaracions a SER Catalunya.

Des de l'Agència Catalana de Consum asseguren que s'estan recopilant denúncies i reclamacions, i que estan en tràmit. La conselleria d'Empresa ha dit a aquesta redacció que no pot dir-nos exactament quantes reclamacions hi ha hagut fins ara perquè són unes dades que s'han d'elaborar, i s'han negat també a donar un número aproximat o provisional per tenir una mínima orientació de com estan anant aquestes reclamacions.

El recorregut de la llei

El PP ja va anunciar al Parlament que portaria aquesta llei al Constitucional perquè considerava que envaïa competències estatals, i ho va fer el mateix dia que s'aprovava la norma. De fet, fa pocs dies que es va filtrar que el PP ha contractat el bufet d'advocats d'Albert Rivera, ex líder de Ciutadans, per fer el tràmit.

Segons fonts del govern central, fa mesos que s'està cuinant una llei de regulació de lloguers a nivell estatal, una legislació liderada pel ministeri de Transports que encapçala Jose Luis Ábalos i que seria una rèplica, amb matisos, de la llei catalana a nivell estatal. Si això es complís i se segellés aquest acord, la llei catalana quedaria blindada i el recurs del PP al Tribunal Constitucional quedaria en paper mullat perquè ja hi hauria una llei estatal que donaria suport a l'autonòmica.

Infraccions clares

Qualsevol persona que busqui pis ara mateix a Catalunya a alguna de les ciutats on el lloguer està regulat per la llei aprovada pel Parlament, veurà que hi ha molts portals que fan ofertes de pisos que no posen l'índex de preus de la Generalitat tal i com marca la norma. En alguns casos sí, però n'hi ha molts que no a portals com Idealista, Habitaclia o Fotocasa, tres dels més populars a l'hora de buscar pis.

Oriol Soler Pablo

Oriol Soler Pablo

Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00