Sociedad

Dues dones guanyen per primer cop el mateix any els dos premis literaris de Lleida

Lourdes Toledo, 37è Premi d'Assaig Josep Vallverdú amb l'obra "La inquietud (dietari 2018-2019) i Meritxell Cucurella-Jorba, 25è Premi Màrius Torres de Poesia amb l'obra "Volumetria del neguit"

Meritxell Cucurull-Jorba, a l'esquerra, Premi Màrius Torres 2020. I Lourdes Toledo, Premi Josep Vallverdú 2020. / RÀDIO LLEIDA

Lleida

Les guanyadores dels premis literaris de Lleida 2020 són: Lourdes Toledo, periodista valenciana, amb l'obra "La inquietud (dietari 2018-2019)", 37è Premi Josep Vallverdú d'Assaig i Meritxell Cucurella-Jorba, de Pierola, amb l'obra "La volumetria del neguit", 25è Premi de Poesia Màrius Torres.

És el primer any que tots dos premis s'igualen en 9.000 euros i també el primer any que el lliurament del premi es farà sense públic per la pandèmia. Com coincidien moltes efemèrides, Cucurella n'ha volgut recordar una altra: avui fa 45 anys de la mort del dictador Francisco Franco, pel que, segons ha dit, encara li feia més il.lusió rebre el premi en el dia d'avui.

Molt poques dones premiades

La lectura dels mèrits per donar-los el premi a aquestes dues dones l'han feta, en un cas i en un altre, dos homes: Pere Pena en poesia i Jaume Barrull en assaig, en ser els secretaris del jurat. Però el protagonisme avui ha estat per a elles, dues dones que, per primera vegada en la història dels Premis Literaris de Lleida, coicindien en el gènere en el mateix any en guanyar els premis. I, d'acord amb les vegades que les dones han guanyat un o altre, la veritat és que aquesta coincidència no era fàcil. Amb 37 anys d'història del Josep Vallverdú només l'han guanyat 6 dones davant de 31 homes; i el premi de Poesia Màrius Torres, en els seus 25 anys d'història, l'han guanyat 8 dones i 17 homes. Així, més enllà de les obres guanyadores per ser-ne, la reivindicació femenina i el reconeixement de la dona en el món de la literatura, el pensament, la filosofia o els llibres de viatges ha estat el nexe que ha unit totes dues premiades, que han coincidit en reivindicar la figura d'una altra dona catalana del món de la literatura: Aurora Bertrana.

"La volumetria del neguit"

Pel que fa a les obres amb les que han guanyat el premi, el jurat del Màrius Torres de Poesia ha destacat de "La volumentria del neguit" que l'obra "és un llibre farcit d'encerts, d'imatges delicades, sorprenents. Com si fóssin pedretes blanques fitant la senda nocturna que l'autora ens invita a recórrer".

"La inquietud (Dietari 2018-2019)"

El jurat del premi d'assaig Josep Vallverdú n'ha destacat de l'obra guanyadora, "La inquietud (Dietari 2018-2019)" que es tracta de "Talls de vida i també talls d'història", de memòria, i que narra la vida d'una donoa "nòmada que utilitza la mudança com una metàfora sobre la seva pròpia existència".

Per la situació sanitària i les restriccions en els espais públics tancats, el lliurament dels premis es farà a l'Auditori Enric Granados però sense públic. Es podrà seguir per streaming.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00