Sociedad

Sanció a l'ICS per no comunicar al jutjat les lesions d'una dona maltractada

La Yulia va morir assassinada pel seu marit mig any després que li trenqués una costella i quedés reflectit en un comunicat mèdic

Entrada principal de l'Hospital de BellvitgeACN

Barcelona

La Conselleria de Salut conclou que l'Hospital de Bellvitge i el CAP “17 de setembre” no va traslladar als jutjats l'informe mèdic de la Yúlia, la dona del Prat de Llobregat que, mig any després de ser atesa amb una costella trencada, va morir degollada pel seu marit. Un any després d'aquell assassinat, el departament informa que ha multat a l'Institut Català de la Salut per aquesta negligència. Si l'informe de lesions hagués arribat al jutge, tal com marca el protocol, la víctima hagués tingut més garanties per denunciar el seu cas a temps, segons sostenen les Dones Juristes que la van assessorar.

La Yulia va rebre una primera pallissa el 24 de juny de l'any passat, mig any abans que la seva parella la matés. Va arribar a Bellvitge en ambulància i amb policontusions tal i com queda reflectit en el comunicat mèdic que va avançar aquesta redacció. El marit l'havia empentat en una discussió domèstica pel comandament del televisor i li havia trencar una costella amb el fort cop que es va fer. Un altre comunicat de lesions així ho reflectia l'endemà quan la dona va anar al CAP perquè tenia molt dolor. Tampoc aquest segon informe va arribar mai a mans del jutge.

Ara s’ha sabut que la Generalitat ha sancionat l'ICS amb una multa -no s'ha informat del valor- i una recomanació que millori els circuits de seguiment i denúncia dels casos en què hi hagi violència de gènere, com ja marca el protocol, i que ni bellvitge, ni el cap on es va visitar van seguir. L'advocada de Dones Juristes que va assessorar la Yulia celebra la resolució de Salut. Marisa Fernández: “No sabem si aquesta denúncia o el comunicat mèdic al jutjat hauria salvat la vida de la Yulia, perquè això seria especular, però el fet que millori el circuit d’atenció a les dones víctimes de violència de gènere és una notícia fantàstica”.

Un cop rebin la notificació de Salut estudiaran si presenten una reclamació patrimonial al jutjat per la negligència de l'hospital i cap que no van informar tal i com pertocava.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00