Sociedad

La Generalitat diu que el cost de la L9 es va disparar perquè el projecte va canviar

Un informe de la Sindicatura de Comptes ha evidenciat que les obres han costat 5.000 milions més del previst inicialment i també irregularitats en la contractació.

Túnel de la Línia 9 Sud del metro / Pere Francesch ACN

Barcelona

El departament de Territori assegura que els sobrecostos de la línia 9 del metro s'expliquen per l'evolució del projecte original i defensa que no són increments irregulars de preus. Un informe de la Sindicatura de Comptes recull que aquesta infraestructura ha costat ja 5.000 milions d'euros més del que es va preveure inicialment. El director d'Infraestructures de Mobilitat, Xavier Flores, apunta que en el seu moment es va ser massa optimista, "no es va avaluar correctament la dificultat del projecte", i es van haver d'introduir modificacions que van encarir construcció.

Flores, en una entrevista a SER Catalunya, diu que, fa 20 anys, "es va pensar que es podia fer una obra d'aquestes característiques de manera més econòmica, però al final es va veure que no era possible". Llavors, explica el director d'Infraestructures de Mobilitat, es van introduir canvis per resoldre les dificultats tècniques, també es van fer modificacions en el mètode constructiu, es va allargar el traçat i es van incloure noves estacions. Tot plegat va acabar en aquesta xifra d'inversió que, d'altra banda, "no ha variat des de l'any 2010", segons Flores. Afegeix que al final, el cost de la L9 del metro està en la línia dels diners que s'inverteixen a nivell internacional en infraestructures similars.

A més dels sobrecostos, la Sindicatura de Comptes ha detectat també nombroses irregularitats en el miler de contractes que s'han fet relacionats amb aquesta infraestructura. Sobre això, Flores explica que el mateix informe apunta que algunes ja s'han resolt. I que en tot cas, l'empresa Infraestructures.cat, que és la que ha fet la major part d'aquests contractes "ha d'analitzar les observacions fetes per la Sindicatura i donar-hi resposta".

La línia 9 metro porta 14 anys de retard. Queda encara per construir el tram central, el que va de Zona Universitària a Sagrera. La Generalitat no preveu sorpreses en forma de desviaments pressupostaris en aquest traçat perquè és un terreny que ja coneixen i perquè han aprés de l'experiència de la resta de trams. El que no se sap encara és com es finançarà i quan es tindran els diners per tirar-lo endavant.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00