Sociedad

Expulsats una trentena de migrants del CIE de Barcelona en vaixell cap Algèria

Interior deporta la meitat dels estrangers del CIE, el mateix dia que l'Ajuntament anuncia que Barcelona acollirà 50 migrants de Canàries

Des del centre de Drets Humans Irídia quantifiquen entre 35 i 40 els migrants expulsats i critiquen que "s'estan prioritzant expulsions a la garantia de drets"

Un dels migrants deportats havia denunciat maltractaments i tracte degradant

CIE de Barcelona(ACN)

Barcelona

Més d'una trentena d'estrangers internats al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Barcelona han estat deportats a Algèria, segons han confirmat a SER Catalunya fonts jurídiques i policials. La deportació es produeix el mateix dia que l'Ajuntament de la capital catalana ha anunciat que acollirà 50 immigrants arribats aquestes últimes setmanes a Canàries. Segons el centre de Drets Humans Irídia, el grup, d'entre 35 i 40 interns, ha estat traslladat des del CIE de la Zona Franca a les 5 de la matinada. És la primera expulsió de migrants des del CIE de Barcelona des de l'inici de la pandèmia. El trajecte, expliquen des d'Irídia, s'ha programat en ferry. Un transport habitual en deportacions a Algèria, segons expliquen a SER Catalunya des d'Estrangeria; viatges que es fan habitualment des del port d'Alacant.

 Una de les persones expulsades és un home que fa unes setmanes va presentar una denuncia per un cas de maltractaments i de tracte degradant. L'intern va denunciar haver estat 10 dies en quarantena en una habitació sense llit, taula, ni cadira; menjant i dormint a terra i arribant a fer les necessitats per la finestra. Segons va explicar a Migrastudium, l'intern va rebre dues pallisses per part dels policies nacionals que treballen al CIE; extrems que la Policia nega. "És molt greu que una vegada més no s'hagin ordenat mesures cautelars en un cas d'una denuncia greu com aquesta per evitar l'expulsió", critica el codirector d'Iridía i advocat de la víctima, Andrés Garcia Berrio. "Es una autèntica vergonya que el jutjat de control del CIE no hagi fet una resolució sobre les mesures de control en context de pandèmia, malgrat que diverses entitats com Irídia, Migrastudium i l'Ajuntament de Barcelona hagin presentat diverses queixes", afegeix Garcia Berrio.

A l'espera de confirmar el nombre de persones que han estat embarcades, el trasllat representa una de les primeres expulsions d'estrangers des que aquest setembre el CIE va reobrir amb 80 interns, després de quasi mig any tancat a causa de la pandèmia. Fa 15 dies, hi havia 74 migrants internats, avui queden 30 interns, la gran majoria d'ells també d'origen algerià cosa que fa pensar a entitats com Irídia, que es poden produir més deportacions en els propers dies. "S'està prioritzant per part de l'Estat fer deportacions a garantir drets i qüestions sanitàries", conclou Andrés Garcia Berrio.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad