Jueves, 25 de Febrero de 2021

Otras localidades

'HORA 25' DESDE HUELVA 'HORA 25' DESDE HUELVA Especial de 'Hora 25' desde Riotinto con Pepa Bueno

El Tribunal Suprem revoca el tercer grau dels presos del procés

L'Alt Tribunal rebutja també els 100.2 dels condemnats per "manca de vinculació amb el procés de reinserció"

La sala presidida per Marchena considera "prematures" les sortides

El suprem envia un ultimàtum a l'administració penitenciària catalana, a qui acusa de buidar de contingut la sentència

Tornada a la casella de sortida. Cinc mesos després que la Generalitat atorgués el tercer grau als líders independentistes, el Suprem ha posat punt i final a la semi llibertat dels presos. La decisió afecta especialment a l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l'exconsellera Dolors Bassa, que fins avui seguien gaudint del tercer grau i anant a la presó només per dormir entre setmana. El suprem s’alinea per tant amb la Fiscalia, que demanava no obviar l'"extrema gravetat" dels delictes pels quals tots havien estat condemnats. El tribunal que els va jutjat considera que el tercer grau és “una mesura prematura”, “màximament quan es tracta de condemnes elevades (de 9 a 13 anys de presó) de les quals cap ha complert la meitat, i la majoria ni tan sols una quarta part”.

Les resolucions del Suprem insisteixen molt en la defensa de la “llibertat ideològica”. El president de la sala penal, Manuel Marchena signa que “cap dels acusats en aquest procediment ha estat condemnat per perseguir la independència de Catalunya. Les idees de reforma, fins i tot ruptura, del sistema constitucional no són, per descomptat, delictives. La seva legitimitat és inqüestionable, està fora de qualsevol dubte”. Les idees no són delicte, manté el Suprem, i la prova d’això, diuen els jutges, és que Oriol Junqueras és a la presó condemnat a 13 anys i Pere Aragonès, company de partit, que, en principi, comparteix les mateixes idees, està al capdavant del Govern: “ningú compleix condemna en un Centre Penitenciari per les seves idees polítiques. Bona prova d'això és que el govern autonòmic de Catalunya, en l'actualitat, està presidit per un dirigent del mateix partit polític -i, per tant, de la mateixa ideologia- que l'intern recurrent”.

Retret greu a l’administració penitenciària catalana

Sense pal·liatius, la sentència envia un missatge molt dur a l'administració penitenciària catalana. L’acusa de “buidar” de contingut la sentència, sotmetent-la “a una relectura disfressada de tractament penitenciari privilegiat i, precisament per això, improcedent”. El Suprem insisteix que les juntes de tractament de les presons no poden convertir-se “en una extravagant tercera instància que s'arroga la tasca de fer més justa la decisió emanada dels jutges i tribunals constitucionalment anomenats”.

La Sala parla d'un “distanciament” de l’administració penitenciaria respecte les funcions que haurien de complir i recorda que “el seu acatament de la legalitat no ha de dependre del seu grau d'identificació o desacord amb l'argumentació jurídica sobre la qual es fonamenta la condemna”. El retret inclou un ultimàtum: “La reiteració d'aquesta idea -que la Sala ja ha exposat en anteriors resolucions- no hauria de resultar ja necessària”.

Dolors Bassa: “per ser esperat no és menys dolorós”

La decisió no els ha agafat per sorpresa, tot i que això no els ha alleugerit, segons explicava a “Aquí amb Josep Cuní” de SER CATALUNYA l’expresidenta Dolors Bassa instants després de fer-se pública la decisió del Suprem: “Una vegada més, no per ser esperat és menys dolorós. És molt dolorós. Especialment avui que teníem, per primera vegada, 5 nits per dormir a casa [a causa del pont de desembre]”. Aquest dimecres Bassa ja avançava al mateix programa que sabia que era qüestió de dies "l'esperança és l'últim que es perd però és tan mínima que es fa difícil mantenir la serenor. Malauradament tinc la bossa fet a casa per si he de tornar a la presó avui o demà i provo de no fer gaires idees de futur perquè mentalment acabaria destrossada”.

El Tribunal Suprem va imposar condemnes d'entre nou i tretze anys de presó a nou dels líders independentistes encausats, acusats de sedició per desafiar l'Estat i celebrar un referèndum il·legal. Malgrat la llargada de les penes, la Generalitat els va concedir la semi llibertat 9 mesos després de la sentència i tots els jutges de vigilància penitenciaria catalans han avalat les sortides dels presos. Consideren que la "gravetat delictiva" i la llargada de les penes "no constitueixen obstacles insalvables" al tercer grau que els van concedir els serveis penitenciaris de la Generalitat. Els magistrats s'agafen als informes positius dels equips tècnics de les presons: afirmen que els condemnats "reconeixen" els fets pels quals van ser condemnades i les seves conseqüències "sense renunciar a la ideologia, matèria no punible òbviament".

Descartat el 100.2

L'Alt Tribunal també havia de decidir sobre l'article 100.2 del reglament penitenciari que va ser tombat pel Tribunal Suprem en el cas de l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell. Ja llavors la sala presidida per Manuel Marchena va descartar decisions que "amaguin excarceracions pròpies del tercer grau per a l'aplicació d'un règim de semi llibertat que res té a veure amb la funció resocializadora que és pròpia de les penes privatives de llibertat". Ara, fa extensiu l’argument a la resta: creu que les feines que feien no tenen “cap vinculació” amb el procés de reinserció social d'aquests penats. El tribunal afegeix que “no posa en dubte el bon comportament de l’intern, la seva actitud plenament col·laborada amb l'Equip i la seva implicació respecte a la correcta assistència, rendiment i actitud de les diferents activitats” però creu que “permet salvar aquesta absència absoluta d'enllaç entre el programa que es proposa i el procés de reinserció social del penat que, com és obvi, no pot ser aliè als delictes comesos, un delicte de sedició i un delicte de malversació”.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?