Miércoles, 20 de Enero de 2021

Otras localidades

El govern espanyol invertirà 6.300 milions d'euros a Rodalies fins al 2030

El ministre de Transports, José Luis Ábalos, assegura que és un pla d'inversions realitzable, però la Generalitat manté l'escepticisme.

Usuaris a l'estació de tren de Martorell amb la senyalització del tall de la R4 de Rodalies, el 25 de juliol del 2020.

Usuaris a l'estació de tren de Martorell amb la senyalització del tall de la R4 de Rodalies, el 25 de juliol del 2020. / Jordi Bataller (ACN)

El govern espanyol es compromet a invertir 6.345 milions d'euros a la xarxa de Rodalies, des d'ara i fins al 2030. El ministre de Transports, José Luis Ábalos, amb els pressupostos acabats d'aprovar, ha presentat avui a Barcelona un pla de millora i ampliació de la xarxa actual. El document ve precedit per unes males credencials, perquè fa més de 10 anys es va presentar un altre full de ruta del que s'ha executat només un 15%. Pot ser per això, el conseller de Territori, Damià Calvet, s'ha mostrat escèptic i ha reclamat al ministre que, aquesta vegada sí, s'executin les actuacions previstes.

El pla de Rodalies, que ha coordinat Pere Macias, ha de millorar la infraestructura actual, fent les inversions necessàries a les vies i a la senyalització, per donar més capacitat i fiabilitat a la xarxa, reduint les incidències i minimitzant les seves conseqüències. D'altra banda, preveu 120 quilòmetres més de via fent alguns desdoblaments encara pendents, com el de la línia R3, i 10 noves estacions. Segons Macias, amb totes les actuacions previstes, es podrà ampliar l'oferta en un 58%, una xifra superior a l'increment de la demanda previst per l'Autoritat del Transport Metropolità per al 2028, que amb la pandèmia es produirà al 2030.

El ministre de Transports, José Luis Ábalos, diu que amb aquest pla, que preveu una inversió de 6.345 milions d'euros d'inversió, "apostem com mai s'ha fet per la millora de Rodalies i la mobilitat de Catalunya" i que es fa pensant "en el bé comú i en el desenvolupament econòmic i social de Catalunya".

De pla de Rodalies ambiciós ja se’n va presentar un fa més de 10 anys i només s'ha executat el 15 per cent de la inversió. Per això, el conseller de Territori, Damià Calvet, ha demanat al ministre que, aquesta vegada sí, es facin les actuacions previstes. Calvet ha dit que "ens mirem aquest pla de Rodalies amb un cert escepticisme, no és el primer que es fa i es presenta i la pregunta és si serà aquest el primer que es complirà". El conseller ha afegit que "de tota manera, ens el mirarem amb calma, amb bona voluntat, amb predisposició a destacar les llums per damunt de les ombres". Calvet ha retret també al ministeri que la Generalitat, que és la titular del servei de Rodalies, no hagi participat més directament en l'elaboració del pla.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha dit que el pla de Rodalies és una de les tres assignatures pendents de la mobilitat a Barcelona, amb el tramvia per la Diagonal i la línia 9. I diu que exigirà personalment que s'executin les inversions previstes.

El mateix pla preveu crear una comissió mixta de totes les administracions per fer un seguiment de l'execució de les actuacions previstes.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?