Miércoles, 20 de Enero de 2021

Otras localidades

TMB tanca el 2020 amb 180 milions d'euros de pèrdues per la pandèmia

L'empresa demana un fons de rescat Covid també per al 2021 perquè la recuperació de passatgers i ingressos trigarà en arribar

La presidenta de TMB, Rosa Alarcón, i el conseller delegat de TMB, Gerardo Lertxundi, atenent els mitjans de comunicació, el 16 de desembre del 2020.

La presidenta de TMB, Rosa Alarcón, i el conseller delegat de TMB, Gerardo Lertxundi, atenent els mitjans de comunicació, el 16 de desembre del 2020. / Lluís Sibils (ACN)

Transports Metropolitans de Barcelona tancarà el 2020 amb unes pèrdues de més de 179 milions d'euros. La xifra s'explica per la caiguda de passatgers que ha provocat la pandèmia i per les inversions extraordinàries que l'empresa ha hagut de realitzar per implantar mesures anti Covid als seus vehicles i instal·lacions. La presidenta de TMB, Rosa Alarcon, demana un fons Covid de rescat del transport també per al 2021 perquè la recuperació de passatgers i d'ingressos trigarà mesos en arribar.

Aquest any, el metro i es autobusos hauran tingut poc més de la meitat dels passatgers del 2019. L'any va començar amb increments, però la pandèmia i el confinament van provocar reduccions molt importants de viatgers que, al mes d'abril, van superar el 90%. Cauen els viatgers i encara més els ingressos. Els conseller delegat de TMB, Gerardo Lertxundi, ha explicat que la recaptació té una davallada més important perquè la gran majoria de viatgers estan utilitzant abonaments, que són títols molt subvencionats. No hi ha visitants i turistes que són els que compren, per exemple, bitllets senzills o abonaments de pocs viatges que aporten més diners als operadors.

A la caiguda d'ingressos s'han d'afegir les inversions extraordinàries que ha fet l'empresa per millorar neteja i ventilació i per aplicar altres mesures anti Covid als seus vehicles i instal·lacions. Tot plegat, ha provocat unes pèrdues de 261 milions d'euros que TMB ha rebaixat a 179 estalviant en algunes despeses (23 milions) i ajornant inversions a l'any que ve per valor de 58 milions d'euros. Gerardo Lertxundi i Rosa Alarcon confien en els fons extraordinaris de l'estat i en els diners d'Europa per recuperar aquests diners.

Rosa Alarcon ha demanat ja un fons de rescat Covid per al transport públic per al 2021 perquè la demanda trigarà en recuperar-se. Diu Alarcon que "és evident que la situació d'un dia per l'altre, del 31 de desembre a l'1 de gener, no canviarà". TMB calcula que, en el millor dels casos, l'any que ve el metro i els autobusos tindran el 80% dels viatgers del 2019. Els càlculs són que, a mesura que s'estengui la vacunació, es recuperaran passatgers a metro i autobusos.

Tant Lertxundi com Alarcon han destacat que durant els mesos de pandèmia, amb pràcticament la meitat de viatgers, estan donant més oferta que mai. Especialment a les línies 1 i 5 del metro que són les més congestionades.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?