Miércoles, 20 de Enero de 2021

Otras localidades

Els túnels de Glòries estaran totalment excavats al gener

La construcció de les galeries està en la fase final, la més delicada, perquè s'estan traient les terres de sota dels túnels ferroviaris de la R1, R3 i R4 de Rodalies.

Imatge de la zona inferior de la plaça de les Glòries.

Imatge de la zona inferior de la plaça de les Glòries. / Ignasi Díez i Novella (ACN)

Al mes de gener, els túnels de la Plaça de les Glòries estaran totalment excavats i es podrà passar caminant, d'una punta a l'altra, des de la Rambla del Poblenou fins el carrer Padilla. Aquesta és la previsió amb la que treballa l'Ajuntament de Barcelona. Els responsables de l'obra expliquen que aquesta fase final és també la més delicada i complexa perquè s'està excavant per sota d'un doble túnel ferroviari d'Adif que no s'ha de moure durant la construcció del soterrament de la Gran Via.

Ara mateix s'està treballant en el punt més complex de tota l'obra, s'està traient la terra que hi ha sota el doble túnel ferroviari que utilitzen les línies R1, R3 i R4 de Rodalies. Són unes galeries que estaven en un estat precari, segons els responsables de l'empresa pública BIMSA, i que fa un any i mig es van haver de reforçar, per dins i per fora, per evitar problemes quan es fes l'excavació per sota.

El gerent adjunt d'infraestructures de l'Ajuntament de Barcelona, Manuel Valdès, ha explicat, en una entrevista a SER Catalunya, que falten pocs metres de terra per acabar l'excavació i que al mes de gener ja es podrà creuar tot el túnel caminant d'una punta a l'altra. Diu Valdès que "l'últim obstacle que no deixa veure la llum a l'altre costat és la terra situada sota el doble túnel ferroviari, una zona molt complexa".

De fet, les noves galeries de Glòries passen per sota de tres túnels de Rodalies i un quart de la línia 1 del metro. El túnel de la línia R2, que va a l'estació de França, i el de la línia 1 del metro es van haver de reforçar, però no han suposat grans problemes a l'hora d'excavar. Els més complicats, en aquest sentit, són els dos túnels de Rodalies que venen del Clot, i que estan situats un al costat de l'altre. L'any passat es van haver de reforçar per dins i per fora per evitar que la construcció de les galeries viàries, del soterrament de la Gran Via, provoqués assentaments, moviments, en la base del túnel.

Fora d'aquest tram concret, els trams ja excavats dels nous túnels s'estan revestint, s'hi estan començant a posar instal·lacions, ventiladors i altres elements per deixar-los acabats. Perquè els túnels es posaran en funcionament al 2021. L'Ajuntament assegura en les noves galeries es prioritzarà el transport públic, però no vol concretar, de moment, quina serà la distribució de carrils.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?