Sociedad
La Llavor

De termini fins a 2023 per a fer lobby

Les noves regles del joc de la PAC i la revisió d'acords com el de Sud-àfrica haurien de servir a la citricultura valenciana per a posar en valor la seua qualitat, la major d'Europa. Però cal unitat

La llavor (23-01-2021)

La llavor (23-01-2021)

30:01

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1611385296992/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Valencia

Dimecres passat, el 20 de gener, es produïa una trobada al més alt nivell amb participació de membres de les direccions generals de Comerç, Agricultura i Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea. Una trobada a instàncies de l'eurodiputada socialista Inmaculada Rodríguez Piñero, en la qual estava present el secretari autonòmic d'Agricultura, Roger Llanes, i membres de la Unió de Llauradors. L'objectiu era revisar l'acord citrícola de la Unió Europea amb Sud-àfrica que ha complit cinc anys i tocava revisar.

Els membres de la Comissió Europea van fer partícips al sector de la situació. El principal perill és posar límit a l'estratègia sud-africana: amb varietats primerenques i tardanes està començant a envair espais de la campanya citrícola valenciana. Això cal evitar-ho i s'ha de caminar cap a una competència sana.

No és possible competir en volum amb Sud-àfrica i tampoc amb altres productors de països tercers, però sí que s'hauria de competir en qualitat. La qualitat dels cítrics de la Comunitat Valenciana és la millor i està reconeguda, tanmateix no es publicita. Per a això, explicava en la Llavor Inmaculada Rodríguez Piñero, seria clau la Interprofessional i que els productors apostaren per la unió per a guanyar volum i d'eixa forma poder accedir, amb la nova PAC, a més ajudes.

I afig Rodríguez Piñero: n'hi ha temps. Totes les noves regles del joc no entraran en vigor fins a 2023. Per a llavors el sector ha de tindre clar com vol competir. Ara per ara es falla en qüestions tan bàsiques com els contractes, molts encara no escrits. I els escrits, fins i tot, molts intermediaris no els respecten perquè s'aprofiten de la soledat del productor que no té un grup (lobby) darrere que li empare. Tot això es pot combatre des de la fortalesa. En joc està la seua supervivència.

En la trobada amb els responsables de la comissió van tindre protagonisme destacat les dades de l'Observatori Europeu de Cítrics que es va posar en marxa a instàncies del president Ximo Puig. Ja treballa a ple rendiment i les seues dades reflecteixen, per exemple, que l'evolució dels preus ha sigut positiva: Un 119% més es paga hui que fa cinc anys. A més, també són millors els preus enguany que el passat.

Rebost i vi

Al Rebost, Santi Hernàndez ens prepara un "arròs melós amb gambots i polp". La sommelier Manuela Romeralo ens parlarà, no d'un vi, com ens té acostumats, sinó d'una cervesa que porta café com a ingredient: Blackbell.

REBOST

ARRÒS CALDÓS AMB POLP I CARXOFES

Arròs melós amb gambots i polp / Santiago Hernández

Amb aquests dies de fred i vent tan agitat, és moment de ficar-se en la cuina i donar-li al cos el plaer de gaudir d'un bon arròs caldós que ens reconforte, veritat?

Doncs bé, no m'he pogut resistir i amb una pota de polp cuita, uns pocs gambots, un calamar i un parell de carxofes vos he preparat un arrocet que, com se sol dir, lleva el sentit.

Si vos sembla, vos explique com l'he preparat perquè aquesta vegada he introduït alguns canvis respecte a com el faig habitualment.

Els ingredients utilitzats per a dos persones són els següents:

80 g d'arròs per persona

1 cua mitjana de polp cuit

6 gambots o llagostins

1 calamar mitjà

1 carxofa

100 g de tomaca natural triturada

1 c/c de pebre roig dolç

1 raig de conyac

Oli d'oliva verge

Pebre

Sal

Anem allà. En primer lloc prepararem el fumet amb què farem l'arròs. Amb tan sols els caps dels gambots aconseguirem un sabor intens. Per a això, haurem de sofregir els caps dels gambots junts amb un parell d'alls i un bon raig d'oli. Salpebrem i deixem que es dauren. Perquè solten tot el seu suc, les esclafarem amb l'ajuda d'una forqueta. Una vegada les hàgem esclafades abocarem un raig de conyac en la paella i flamegem. Recordeu apagar la campana extractora abans d'encendre la paella. Una vegada reduït tot, abocarem el contingut en una cassola amb aigua i deixarem bullir uns 30 minuts.

Mentrestant, prepararem la resta d'ingredients. Netegem la carxofa i la deixem en remull amb aigua i el suc de mitja llima.

Després, amb la mateixa paella que hem saltat els caps dels gambots hi afegim una miqueta d'oli i marquem les cues què posteriorment pelarem i reservarem. Seguidament tallarem el calamar en xicotets trossos i els saltarem amb una mica d'oli. Reservem també. I finalment, hi afegim una culleradeta de pebre roig dolç removem i hi fiquem la tomaca immediatament. Deixarem que aquesta tomaca reduïsca tot el possible. Voràs que la tomaca recull tota la substància de tots els ingredients que hem sofregit en la paella i això li donarà molta intensitat. Finalment netejarem i tallarem la cua del polp i la reservem.

Ara prepararem l'arròs. Agafarem la cassola on preparem l'arròs i hi abocarem un raig d'oli. Saltarem les carxofes en primer lloc, i quan estiguen una mica daurades, hi afegirem el calamar, la tomaca sofregida i l'arròs. Mesclem bé durant un minut aproximadament i hi afegim una mica del caldo a l'arròs.

La clau està a anar afegint el caldo que l'arròs admeta de manera que sempre tindrem un caldo espés i concentrat. Quan portem uns 8 minuts de cocció, hi afegim les cues pelades del gambot i el polp trossejat. Deixem bullir i removent de tant en tant durant un total de 12 minuts. Deixem reposar un parell de minuts i ja el tindrem llest.

Espere que vos agrade i trobeu tota la intensitat que requereix el plat.

Ací tens la recepta original: http://www.unarecetaunrecuerdo.com/arroz-caldoso-con-pulpo-y-alcachofas/

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00