Sociedad | Actualidad

Dues empreses plantegen un parc eòlic marí flotant al golf de Roses

Si tira endavant, podrien produir el 90 % de l'energia que es consumeix en totes les comarques de Girona

Un molí de vent al mar, en una imatge d'arxiu del web BlueFloat Energy / Principle Power/Dock90

Un molí de vent al mar, en una imatge d'arxiu del web BlueFloat Energy

Girona

BlueFloat Energy, empresa de desenvolupament d’energia eòlica marina, i SENER, d’enginyeria i tecnologia, plantegen construir un parc eòlic marí flotant des del Cap de Creus i fins a l'Escala. Si tira endavant, seria el primer del litoral català -per ara, s'han tombat tots els projectes- i podria produir el 90 % de l’energia que es consumeix en totes les comarques de Girona. El fet que sigui flotant singularitza el projecte, ja que els parcs se sostindrien sobre unes plataformes aguantades amb àncores al fons del mar, i no amb uns fonaments subaquàtics.

Encara està en fase preliminar, i tot just l’han presentat als ajuntaments, Generalitat, pescadors i ecologistes. Els promotors calculen que, si no topen amb cap trava, podrien posar-lo en marxa d’aquí a cinc anys. Serien uns 60 molins -a la fase inicial, serien la meitat- que se situarien a entre 10 i 22 quilòmetres de la costa. Amb aquesta distància, els molins es veurien de lluny des de la platja, però l'entitat IAEDEN-Salvem l'Empordà avisa de l'impacte paisatgístic i del fet que l'espai es troba envoltat d'algunes zones protegides.

Des del mar, l’energia aniria en una línia subaquàtica fins a un punt no concretat dels Aiguamolls de l’Empordà, seguiria soterrada i després es distribuiria arreu del territori. Les infraestructures que envolten al parc és l’aspecte que més preocupa als ecologistes. "A aquest parc s'hi suma els que s'estan tramitant i els que estan en projecció, i serà tot un conjunt de petits parcs que generaran una producció que no es consumirà aquí", assegura el portaveu de la IAEDEN, Raúl Domínguez.

Raúl Domínguez, portaveu de la IAEDEN-Salvem l’Empordà

00:29

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1611598145148/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

En la zona del parc, en un total de 160 quilòmetres quadrats, els pescadors no hi podran treballar, però els promotors expliquen que els molins s’ubicarien en zones de veda, on ja només es pesca durant uns mesos a l'any, de manera que aquests caladors podrien acabar sent un refugi de cria de peixos.

Per la seva producció màxima, de mil megawatts, serà el Ministeri per a la Transició Ecològica el que haurà de donar la llum verda.

Prudència

L’Ajuntament de Roses agafa amb “prudència” el projecte. L'alcaldessa, Montse Mindan, admet que és aposta per l’energia renovable, però tem per l’impacte en el paisatge. Li preocupa les línies que s’hagin de construir per fer arribar l’energia des del mar i fins distribuir-se per la xarxa general, i també tem que es puguin veure els molins des de la platja.

Montse Mindan, alcaldessa de Roses

07:20

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000014557/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Mindan planteja que aquest model pot implicar una dependència excessiva de les comarques de Girona cap a aquesta planta, i demana informes independents per aclarir l’impacte mediambiental.

David Parreño Mont

David Parreño Mont

Cubre información local en Ràdio Girona desde 2018. Graduado en Humanidades y Periodismo por la Universitat...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00