Domingo, 28 de Febrero de 2021

Otras localidades

Dues empreses plantegen un parc eòlic marí flotant al golf de Roses

Si tira endavant, podrien produir el 90 % de l'energia que es consumeix en totes les comarques de Girona

Un molí de vent al mar, en una imatge d'arxiu del web BlueFloat Energy

Un molí de vent al mar, en una imatge d'arxiu del web BlueFloat Energy / Principle Power/Dock90

BlueFloat Energy, empresa de desenvolupament d’energia eòlica marina, i SENER, d’enginyeria i tecnologia, plantegen construir un parc eòlic marí flotant des del Cap de Creus i fins a l'Escala. Si tira endavant, seria el primer del litoral català -per ara, s'han tombat tots els projectes- i podria produir el 90 % de l’energia que es consumeix en totes les comarques de Girona. El fet que sigui flotant singularitza el projecte, ja que els parcs se sostindrien sobre unes plataformes aguantades amb àncores al fons del mar, i no amb uns fonaments subaquàtics.

Encara està en fase preliminar, i tot just l’han presentat als ajuntaments, Generalitat, pescadors i ecologistes. Els promotors calculen que, si no topen amb cap trava, podrien posar-lo en marxa d’aquí a cinc anys. Serien uns 60 molins -a la fase inicial, serien la meitat- que se situarien a entre 10 i 22 quilòmetres de la costa. Amb aquesta distància, els molins es veurien de lluny des de la platja, però l'entitat IAEDEN-Salvem l'Empordà avisa de l'impacte paisatgístic i del fet que l'espai es troba envoltat d'algunes zones protegides.

Des del mar, l’energia aniria en una línia subaquàtica fins a un punt no concretat dels Aiguamolls de l’Empordà, seguiria soterrada i després es distribuiria arreu del territori. Les infraestructures que envolten al parc és l’aspecte que més preocupa als ecologistes. "A aquest parc s'hi suma els que s'estan tramitant i els que estan en projecció, i serà tot un conjunt de petits parcs que generaran una producció que no es consumirà aquí", assegura el portaveu de la IAEDEN, Raúl Domínguez.

Descargar

Compartir

El código del iframe se ha copiado al portapapeles

En la zona del parc, en un total de 160 quilòmetres quadrats, els pescadors no hi podran treballar, però els promotors expliquen que els molins s’ubicarien en zones de veda, on ja només es pesca durant uns mesos a l'any, de manera que aquests caladors podrien acabar sent un refugi de cria de peixos.

Per la seva producció màxima, de mil megawatts, serà el Ministeri per a la Transició Ecològica el que haurà de donar la llum verda.

Prudència

L’Ajuntament de Roses agafa amb “prudència” el projecte. L'alcaldessa, Montse Mindan, admet que és aposta per l’energia renovable, però tem per l’impacte en el paisatge. Li preocupa les línies que s’hagin de construir per fer arribar l’energia des del mar i fins distribuir-se per la xarxa general, i també tem que es puguin veure els molins des de la platja.

Descargar

Compartir

El código del iframe se ha copiado al portapapeles

Mindan planteja que aquest model pot implicar una dependència excessiva de les comarques de Girona cap a aquesta planta, i demana informes independents per aclarir l’impacte mediambiental.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?