Deportes

Un any sense Kobe Bryant

Recordem la llegenda dels Lakers i de l'NBA amb Roland Lazenby, autor de la biografia de Bryant

Un any sense Kobe Bryant

Un any sense Kobe Bryant

14:43

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1611670090406/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

El 26 de gener del 2020 va morir una de les figures més importants de l’esport mundial. L’accident en què Kobe Bryant va perdre la vida va suposar un xoc emocional per a milions de persones que 365 dies després encara no s’acaben de creure que Bryant ja no hi és.

Ens endinsem en Kobe, la llegenda, de la mà de Roland Lazenby, un dels periodistes més prestigiosos que segueixen l’NBA als Estats Units i que ha escrit la biografia del mític jugador. Sota el títol de Showboat (un sobrenom que, traduït, seria vanaglòria, i que li va posar Shaquille O’Neal a mode de burla per la manera en què Bryant jugava), Lazenby ens apropa la vida d’un jugador únic a la història de l’NBA.

El major llegat de Kobe Bryant

Kobe és l’ídol de moltes generacions i una figura que va inspirar, inspira i inspirarà a esportistes d’arreu del món. Què tenia Kobe que el feia un referent per a esportistes i persones de tot arreu? Respon Lazenby: “Bryant mai va jugar brut. Els aficionats americans i els d’arreu del món l’estimaven perquè mai ningú no els hi va donar més que ell. Ningú no va jugar amb tanta intensitat ni va fer tantes bogeries per competir que Kobe Bryant. Ningú va pagar el preu de Kobe Bryant. Fins i tot el propi Michael Jordan em va reconèixer que ningú s’havia esforçat tant com Kobe Bryant. Ell mai no va tenir una mala nit. I no només era així competint, ho era a cada entrenament. Estudiava molt els rivals. I cada nit després dels partits, analitzava els vídeos de la seva actuació. Era un competidor nat. Mai ningú al bàsquet americà ha tingut l’autoexigència competitiva que Kobe Bryant tenia”.

Kobe Bryant i Michael Jordan, dos talents únics focalitzats en l’èxit esportiu

Molt se n’ha parlat de la relació entre Jordan i Bryant. Molts sempre han dit que Kobe era una còpia de MJ. La realitat és que Jordan era un referent per a Bryant perquè MJ era el millor. I Bryant, sempre volia més i més: Kobe Bryant lluitava per aconseguir la més pura excel·lència. Quan era jove la gent pensava que era un impostor, una còpia dolenta de Michael Jordan. Per això a molts no els hi agradava. Però de seguida que van veure el seu gen competitiu aquesta idea va desaparèixer. I malgrat tots els seus defectes, Kobe es va convertir en un jugador molt estimat”, afirma Lazenby.

I com anècdota sobre la personalitat de Bryant i Jordan, la que descriu el periodista nord-americà: “Al 2008, estava a Orlando amb Michael Jordan, i aleshores Kobe estava a punt de ser l’MVP de la lliga. I com que Jordan i Kobe van tenir els mateixos entrenadors, jugaven a la mateixa posició i Kobe l’havia imitat, vaig preguntar a Jordan per Kobe. I quan Jordan responia senties que Jordan ja tenia estima per Kobe Bryant. Em va dir que mai ningú no s’havia esforçat tant com Kobe, i que de la mateixa manera que altres li havien facilitat el camí a ell, ell ho havia fet amb Kobe Bryant.

Un dia, mentre jo estava assegut al vestidor dels Lakers i Kobe es cordava les sabatilles, li vaig explicar aquesta conversa. I com un nen petit em va preguntar emocionat què havia dit Jordan sobre ell.

Abans, quan Kobe encara era jove i jo escrivia sobre Jordan, li vaig preguntar a Kobe Bryant si tenia alguna pregunta per Jordan. I em va dir: “Sí, vull que m’ensenyi matemàtiques”. Vaig anar al torneig de golf de Jordan a Carolina del Nord i li vaig traslladar el missatge. Jordan va riure i va dir: “I tant que puc”.

Ells eren un club de dos. S’admiraven profundament, el que no vol dir que s’haguessin matat en una pista de bàsquet. Però tots dos van tenir una trajectòria única, que només ells dos han tingut”.

La importància de Pau Gasol a la vida de Bryant

Després de guanyar 3 campionats del 2000 al 2002, la vida esportiva de Bryant va canviar molt. Sobretot amb la sortida de Shaquille O’Neal al 2004 camí de Miami. Sense Shaq, els Lakers van caure en una dinàmica molt allunyada de l’èxit fins l’arribada de Pau Gasol.

Amb el català als Lakers, l’equip de Los Àngeles va tornar a ser referent i van ser campions dues vegades més. I la figura de Gasol, com reconeix Lazenby, va ser clau en tots els aspectes, humà i esportiu: “Pau Gasol, més que un amic, era un germà. Va ser el salvador de Bryant, perquè ell estava en el procés de trencar la seva carrera i a punt de destrossar la seva relació amb Jerry Buss, el propietari dels Lakers, i una de les persones més importants per a Kobe. Bryant volia ser traspassat i això havia molestat molt a Buss, però de sobte va arribar Pau Gasol en un traspàs i tot va canviar. No només va pujar el nivell de l'equip, perquè Gasol és un talent meravellós. És un jugador capaç de fer moltes coses, a més d'una gran persona. La seva intel·ligència i aprendre tan ràpid el triangle ofensiu el va fer convertir-se en aquesta persona en la qual Bryant podia confiar. Sense Pau Gasol, la història de Kobe Bryant no hagués tingut aquest gran final perquè amb tota probabilitat hauria acabat en algun lloc com Detroit envoltat de misèria. En canvi, amb l'arribada de Gasol, Kobe hauria d'haver guanyat algun MVP a més dels 2 anells de campió que van aconseguir junts als Lakers. Tot això, gràcies a l'arribada de Pau Gasol a l'equip”.

Gasol i Bryant eren més que amics. Per a Kobe, Pau era el seu germà. Per a Gasol, Kobe era el germà gran que mai ha tingut. I és tal la importància que tenien cadascú en la vida de l’altre, que fa uns mesos va néixer la primera filla de Pau Gasol. El nom: Elisabet Gianna Gasol. Gianna Bryant es la filla que va morir juntament amb Kobe i 7 persones més el fatídic 26 de gener del 2020.

El dur aterratge de Kobe a l’NBA

Bryant va guanyar 5 anells de campió defensant la samarreta dels Lakers, però els seus inicis a Los Àngeles no van ser fàcils. Quan Kobe era un jugador novell i als Lakers manava la superestrella Shaquille O’Neal, la relació entre tots dos no era gens bona. Així ho explica Lazenby: “Tex Winter, entrenador ajudant als Lakers, m'ho va descriure com a odi. Shaquille O’Neal odiava Kobe Bryant. Després he parlat del tema amb el Derek Fisher, base de l’equip, i ell admetia que tots haurien d'haver treballat tan dur com Kobe, haurien de haver-li posat la dedicació que li posava Bryant. Però la realitat és que al vestidor hi havia molt ressentiment cap a aquest jove jugador de 18 anys a qui Adidas li havia donat un contracte fabulós per les seves sabatilles. En un dels viatges de Kobe a Europa, crec que era a Barcelona, els companys van veure un anunci gegant amb les sabatilles, i això va molestar molt als més veterans perquè era només un jugador novell i ja tenia aquests contractes. Com podeu imaginar, al principi no encaixava molt bé al vestidor”.

Els episodis foscos de la vida de Bryant

Al 2003, a Colorado, una noia de 19 anys va denunciar Bryant per abús sexual. És amb diferència l’episodi més fosc de la seva vida, i tot i que va acabar amb un acord extrajudicial entre Bryant i la noia (uns 5 milions de dòlars va pagar el jugador dels Lakers), els fets sempre han estat presents. Així el relata Lazenby: “Jo abans de començar a escriure sobre bàsquet treballava com a periodista de successos i vaig cobrir tot tipus de casos. Aquí hi havia una celebritat implicada i és difícil oblidar això, perquè és una notícia d'enorme impacte en Estats Units i a tot el món. Però bàsicament va ser un cas on ella va dir la seva versió, i Kobe Bryant la seva. Kobe li va pagar a aquesta noia 5 milions de dòlars després d'arribar a un acord extrajudicial amb ella, i ella va deixar de col·laborar amb la justícia, de manera que el cas mai va arribar als tribunals. I sense judici costa dir què va passar realment, però crec que diu molt el fet que Kobe Bryant arribés a aquest acord”.

L’episodi de Colorado va ser un abans i un després a la vida de Kobe Bryant. A la temporada 2006/07, Bryant va canviar el dorsal 8 que lluïa pel 24, i allà va néixer el Kobe Black Mamba. Tal i com reconeix Lazenby, el canvi es va produir per deixar enrere el capítol més fosc de la carrera de Kobe: “Sí, ell va crear una nova imatge per a sí mateix. Va inventar el seu propi sobrenom per reiniciar la seva carrera, i el Kobe Black Mamba va ser molt estimat. Però com a periodista que fa la biografia no podia posar-li aquest títol al llibre. Primer perquè se'l va inventar ell, i després perquè no estava prou equilibrat. Has d’explicar totes les parts de la història, dir la veritat. Cal explicar les coses bones, però també han de sortir les dolentes com vaig fer en el llibre de Jordan. I crec que el meu llibre així ho reflecteix. Mostra a Kobe Bryant com el que és, un ésser humà”.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00