Martes, 18 de Mayo de 2021

Otras localidades

Quant s'han gastat els partits en publicitat a les xarxes?

En total, uns 180.000 euros a Facebook i a Instagram

Ignacio Garriga (VOX) és el candidat que ha guanyat més seguidors a Twitter, Laura Borràs (Junts) la candidata que més ha tuitat

Descargar

Compartir

El código del iframe se ha copiado al portapapeles

En una campanya marcada pels actes sense públic, les xarxes social s'han convertit en un dels principals altaveus dels partits. La majoria de continguts els han compartit com qualsevol usuari, gratuïtament, però també han apostat pels anuncis de pagament. En total, els partits han invertit uns 180.000 euros en publicitat a Facebook i a Instagram. Qui més diners ha posat sobre la taula, prop de 55.800€, és Esquerra Republicana. Els republicans han publicat una setantena d'anuncis a les plataformes digitals. Els presos hi han tingut molta presència. De fet,  l'anunci més costós  (4.500€) ha estat el fragment d'un míting d'Oriol Junqueras.

La segona posició l'ocupa Ciutadans.  Els taronges han fet campanya des del perfil nacional del partit amb més de 160 anuncis que els hi han costat uns 40.000€. S'han centrat en el candidat, Carlos Carrizosa, i en la presidenta de la formació, Inés Arrimadas. A través d'una sèrie de vídeos breus, han explicat curiositats de tots dos, com quines són les seves aficions o com són les seves mascotes. Els segueix el PDeCAT, amb un pressupost de 30.000€ per anuncis digitals. Els d'Àngels Chacón han fet una forta aposta per segmentar la publicitat en funció dels interessos territorials. Les dades formen part de les estimacions de la Biblioteca d'Anuncis de Facebook (que inclou també les d'Instagram). No és possible conèixer les xifres concretes perquè la plataforma mostra forquilles aproximades.

Els "influencers" de la campanya: Garriga i Borràs

Durant aquests quinze dies, candidats i candidates s'han bolcat plenament en les xarxes. Els tuits o les emissions en directe a través de YouTube s'han convertit en el pa de cada dia. El líder de VOX a Catalunya, Ignacio Garriga, és qui n'ha sortit més ben parat. Segons l'eina d'anàlisi Social Blade, és el candidat que ha guanyat més seguidors, 4.000 en dues setmanes. El segueix Jéssica Albiach amb 2.600 nous seguidors.

Laura Borràs és la candidata que més ha tuitat i retuitat, amb gran diferència respecte a la resta de candidats. En quinze dies, la número dos de Junts n'ha fet més de 1.300, és a dir, una mitjana d'uns vuitanta tuits al dia.

Els bots: un element més de la campanya

Més enllà dels anuncis, els experts en comunicació lamenten que els partits no han aprofitat les xarxes per escoltar els votants i recuperar el contacte que, en temps de prepandèmia, es feia als actes presencials. "Han traslladat les lògiques dels mitjans tradicionals a l'esfera digital" explica Guillem Suau, coordinador del Màster en Comunicació Política i Institucional (UPF - BSM).

També alerten d'un fenomen a l'alça: els bots. Suau assegura que tots els partits utilitzen comptes falsos automatitzats i que, a mesura que passin els anys, aniran a més. Segons el professor de comunicació de la UVIC, Xavier Ginesta, ha arribat un punt en què "ni els mateixos partits són conscients de la quantitat de bots o comptes fake que s'han creat". Ginesta creu que la campanya pels comicis del 14 de febrer ha demostrat que "el mitjà és el missatge", ja que la televisió i les xarxes socials han condicionat més que mai les aparicions públiques dels líders polítics.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  • Notice: Undefined variable: lb_es_acceso_con_movil in /mnt/filerprod/html/produccion/datos/rhabladas/cadenaser/ser/templates/includes/v3.x/v3.0/include_player_permanente.html on line 118

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?