Domingo, 28 de Febrero de 2021

Otras localidades

Junts guanya i Ciutadans s'enfonsa a Girona

Esquerra manté els diputats i el PSC i la CUP guanyen representació al Parlament

Un home votant a Fontajau

Un home votant a Fontajau / David Borrat (EFE)

Els 17 escons que corresponen a la circumscripció de Girona han quedat repartits de la següent manera: 7 per Junts per Catalunya (els mateixos que tenia); 4 per Esquerra Republicana (que també s’ha quedat igual); el PSC n’ha tret 3 (és a dir, n’ha guanyat 2); la CUP també n’ha sumat un i ara té dos diputats; i Vox n’ha tret un.

Ciutadans, que a les eleccions del 2017 va treure 4 diputats per Girona, aquesta vegada no ha obtingut representació. De fet, ha estat el setè partit més votat perquè per davant seu hi ha quedat En Comú Podem, que va superar Ciutadans per prop de 2 mil vots. Darrera de Ciutadans ha quedat el PdCat.

De la jornada electoral d’ahir destaca també la caiguda de la participació: no va arribar al 55 per cent del cens i va caure un 24 i mig per cent en comparació amb les eleccions del desembre de 2017.

Hi ha hagut 3.000 vots nuls més que fa quatre anys (un 160% més) tot i haver votat 130.000 persones menys. El nombre de nuls frega els 5.000.

Reaccions

Junts, Esquerra i la CUP celebren que per primer cop el vot independentista hagi superat el 50% i posen com a prioritat la recuperació econòmica. El PSC destaca el seu creixement tot i la baixa participació.

Descargar

Compartir

El código del iframe se ha copiado al portapapeles

Que Girona tingui per en la reactivació econòmica i també per seguir avançant en el procés independentista. És la promesa de la candidata de Junts, Gemma Geis. Atribueix els resultats a la presència que han aconseguit bastir als municipis.

Descargar

Compartir

El código del iframe se ha copiado al portapapeles

La cap de llista d’Esquerra ha assegurat que aquestes eleccions han servit per "consolidar l'independentisme" i que a partir d’ara caldrà treballar reconstruir el país. Teresa Jordà ha reconegut la força de Junts a Girona.

Descargar

Compartir

El código del iframe se ha copiado al portapapeles

La cap de llista del PSC a les Comarques de Girona, Sílvia Paneque, destacava el fet d’haver crescut en més de 6.000 vots tot i el descens de participació i assegurava que compliran el que han promès.

El cap de llista de la CUP, Dani Cornellà, diu que el seu resultat és històric i que és el fruit de la feina als pobles però també a les entitats. També considera històric que hi hagi hagut més d’un 50% de vot independentista però creu que en l’anàlisi no s’ha de perdre de vista el context en el que s’han fet les elccions i que els preocupa l’entrada d’un partit feixista com VOX a les institucions.

Anècdotes de la jornada

Junts per Catalunya ha guanyat a totes les comarques i a les 8 capitals de Girona i el PSC ha recuperat el pes que havia tingut el eleccions anteriors a les del 2017 en poblacions com Lloret de Mar i Blanes.

Girona, Banyoles, La Bisbal, Figueres, Olot, Santa Coloma de Farners, Ripoll i Puigcerdà a totes, Junts per Catalunya ha estat la força més votada. A Figueres, que en les del 2017 va guanyar Ciutadans, aquesta vegada s’ha convertit en la setena força.

A Roses (que també havia guanyat Ciutadans) el partit més votat ha estat el PSC, igual com ha passat a Blanes i a Lloret. En aquesta població, la candidatura del PdCat que encapçalava el seu alcalde Jaume Dulsat, ha quedat en setena posició, per darrera de Ciutadans, Vox i En Comú Podem.

El PSC també ha guanyat a Portbou i a La Jonquera.A Celrà, d’on és alcalde el cap de llista de la CUP, Dani Cornellà, també ha guanyat Junts per Catalunya però ho ha fet per només 18 vots de diferència de la CUP.

En canvi, la CUP ha estat la força més votada a Sales de Llierca. I a Ripoll, d’on va ser alcaldessa la cap de llista d’ERC, Teresa Jordà, també ha guanyat Junts. De fet, l’alcalde, Jordi Munell, ha sortit escollit diputat per Junts per Catalunya.

A Amer, el poble de Carles Puigdemont, Junts per Catalunya ha arrasat: ha obtingut el 60 per cent dels vots molt lluny d’Esquerra Republicana que és la segona força més votada i ha tret un 17 per cent. I VOX ha guanyat a Vilamalla.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?