Sociedad

Illa guanya en vots, però el PSC empata amb ERC, que suma majoria amb JxCat i CUP

Daltabaix de Ciutadans i PP, i forta entrada de VOX, amb 11 diputats

Salvador Illa, a la seu del PSC / Lorena Sopêna i Lòpez EUROPA PRESS

Barcelona

L’efecte Illa s’ha acabat confirmant, però els resultats consoliden la majoria independentista. ERC lidera aquest bloc, i amb Junts suma només un escó menys dels que tenia fins ara. I CUP obté uns grans resultats, amb 9 diputats, cinc més dels que van treure en les anteriors eleccions.

Els socialistes, doncs, guanyen en vots per primera vegada a la història, però en escons empaten amb Esquerra. I els Comuns es queden amb els 8 diputats que tenien. El PSC aconsegueix 16 representants més, provinents, segons molts analistes, de Ciutadans.

Però un dels punts destacats de la nit és l’entrada amb molta força de l’ultradreta al Parlament. 11 diputats suma VOX, un dels grans guanyadors del 14-F. Més de 210.000 catalans han votat el partit de Santiago Abascal.

Per contra, la gran davallada és per a Ciutadans, que passa de 36 a 6 escons. 950.000 vots menys. 30 escons que fugen, en part cap al PSC, en part cap a VOX.

El PP també és un dels grans derrotats d’aquests comicis. Perd un diputat i es queda amb 3. I el PdeCat d’Àngels Chacón, no arriba al 5 per cent que dona accés al Parlament. El partit d’Artur Mas és extraparlamentari.

Per territoris, destaca la victòria socialista a la circumscripció de Barcelona i al seu 'cinturó vermell',  mentre que Esquerra guanya a la de Tarragona, Junts a Girona i els dos grans partits independentistes empaten a Lleida.

I pel que fa als percentatge de vots, l’independentisme supera el 50 per cent, una frontera que perseguia des de feia temps. 51 per cent, però amb 150.000 vots menys que al 2017. Tothom ha perdut vots respecte de les últimes eleccions, tret dels socialistes, que ha millorat resultats. 38.000 vots més.

Eduardo Navarro

Eduardo Navarro

Licenciado en Periodismo por la UAB, donde ha sido profesor asociado. En la Cadena SER desde 1990. Ha...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00