Sociedad

Salvador Illa parlarà amb ERC tot i que reconeix que els seus plantejaments són "irrealitzables"

El candidat de PSC i guanyador de les eleccions a Catalunya ha dit a 'Avui per avui' que el camí cap a l'amnistia i l'autodeterminació que planteja ERC no és real i que aposta per intentar "una etapa nova i sense retrets"

Salvador Illa en roda de premsa poc després del tancament del col·legis electorals / Lorena Sopêna i Lòpez - Europa Press (EUROPA PRESS)

Madrid

Els resultats de les eleccions a Catalunya confirmaven l' 'efecte Illa' de què advertien els sondejos previs a la cita electoral aquest passat diumenge. L'exministre de Sanitat i candidat de PSC a les Generalitat aconseguia més de 600.000 vots i empatava en escons (33) amb Esquerra Republicana.

Salvador Illa assegurava i incidia en la seva intenció de presentar-se a la investidura i formar un govern tal com porta anunciant durant tota la campanya electoral. No obstant això, el bloc independentista podria tornar a formar govern amb els vots d'ERC, Junts i la CUP. El guanyador de les eleccions catalanes i candidat dels socialistes catalans a la Generalitat ha passat pels micròfons d'Hoy por Hoy i ha respost a les preguntes d'Àngels Barceló.

Majoria progressista a Catalunya

"Hi ha una majoria progressista a Catalunya. Si l'horitzó d'ERC és la independència és un camí intransitable. Catalunya ha de tornar als problemes reals, tocant de peus a terra i sent conscients de les preocupacions reals dels ciutadans. Si no anem cap a allà prolongarem la situació que hem viscut en els últims anys". "Em vaig anar a dormir content perquè el PSC torna a ser el centre de gravetat i interpreto el vot d'ahir com de girar full, de diàleg, de retrobament i jo presentaré la meva candidatura conscient que la política a Catalunya és complexa, però el resultat d'ahir obre una porta a l'esperança ". "Vaig a buscar els suports a tot arreu, menys de Vox. Vull obrir una etapa sense retrets per obrir un temps nou en la política catalana". "També buscaré els suports d'ERC i amb la resta de formacions. L'instrument sempre és el diàleg".

Amnistia i autodeterminació

"Són objectius irrealitzables que generarien més frustració". "Vull portar a la política catalana pel camí del realisme com la sanitat i que ningú quedi enrere en aquesta època tan difícil".

La força de l'independentisme

"Ja hi havia una majoria independentista que es va esquerdar. Cal obrir una nova etapa en la política catalana".

És una bona notícia que ERC sigui hegemònica en l'independentisme?

"Anem a veure. Veig el camí de la política real i tornar als problemes de la ciutadania. Si anem cap a allà hi haurà molts punts de trobada. En la meva mà està fer el no abandonar a ningú i presentar la meva investidura". "No vaig a sustentar un Govern que tingui com a objectiu la independència. Jo estic on sempre he estat. Un Govern que tingui per objectiu la independència no ho vaig a sustentar".

Li ha valgut la pena presentar-se?

"Sempre val la pena fer el que els teus companys et demanen. Per mi és un orgull defensar el que et demanen. El PSC és una formació que va néixer per unir la societat catalana i crec que sabrem administrar aquesta victòria amb seny. És clar que ha merescut la pena. Em sento molt agraït als meus companys i a la societat que va donar una mostra de maduresa".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00