Sociedad

L'ús del patinet elèctric s'ha multiplicat per 4 a Barcelona en tres anys

Un estudi de l'AMB i l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona apunta que la meitat dels usuaris venen del transport públic i que tenen tres vegades més accidents que les bicicletes

Una persona en patinet a l'Avinguda Josep Tarradellas de Barcelona / Joana Garreta ACN

Barcelona

L'ús del patinet elèctric a Barcelona i la primera corona metropolitana s'ha disparat. En tres anys, el número de desplaçaments en aquests vehicles de mobilitat personal s'ha multiplicat per 4, segons les dades d'un estudi realitzat per l'AMB i l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB). Aquest treball explica que la meitat dels usuaris venen del transport públic i que tenen tres vegades més accidents que la bicicleta.

L'any 2017 es feien 10.000 desplaçaments diaris en patinet elèctric a Barcelona i la primera corona metropolitana. Al 2019, la xifra va arribar als 40.000 i durant la pandèmia ha continuat pujant. La responsable de l'Oficina Metropolitana de la Bicicleta, Ruth Lamas, explica que encara no hi ha dades oficials, però que "amb la crisi de la Covid el que veiem és que la mobilitat individual ha crescut en tots els sentits i intuïm que els desplaçaments en patinet ja són més".

El perfil de l'usuari és un home d'entre 30 i 44 anys que l'utilitza per anar a la feina. El 48% han canviat el transport públic pel patinet, o el combinen, bona part fan ara en vehicle de mobilitat personal els recorreguts que abans feien a peu i un 16% venen del cotxe o la moto.

La cap de l'àrea de mobilitat de l'IERMB, Maite Pérez, destaca que el patinet elèctric "pot ajudar a descongestionar el transport públic en hores punta i també a impulsar la redistribució de l'espai viari". Que es facin en un vehicle elèctric desplaçaments que abans es feien caminant és un aspecte que "s'haurà d'analitzar", explica Ruth Lamas, per l'impacte negatiu que pot tenir sobre la salut.

Els patinets elèctrics tenen 3 vegades més accidents que les bicis i es detecten problemes de convivència entre aquests vehicles de mobilitat personal, vianants i ciclistes. Una de les recomanacions de l'estudi és que s'unifiquin les normatives que tenen els ajuntaments per als patinets perquè la diversitat genera confusió als usuaris.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00