Sociedad | Actualidad

Creixen un 27% els intents de suïcidi entre menors d'edat

Durant els últims mesos ha augmentat el nombre de visites per autolesions

Els diagnòstics als centres de salut mental són principalment trastorns d'ansietat i de la conducta alimentària

Un dels motius de l'augment del nombre d'atesos és la situació emocional que ha creat la pandèmia. (CADENA SER)

Un dels motius de l'augment del nombre d'atesos és la situació emocional que ha creat la pandèmia.

Els intents de suïcidi entre nens i joves han crescut prop d'un 30% amb l'arribada de la pandèmia. És una dada extreta del Codi Risc de Suïcidi de la Generalitat, que avança SER Catalunya, i que confirma l'onada de malalties mentals que ja fa temps que alerten els experts. Durant el 2020 - l'any de la pandèmia - no només creixen aquestes temptatives, sinó que els centres de salut mental de menors estan diagnosticant, principalment, trastorns d'ansietat i trastorns de la conducta alimentària. Salut alerta també que, durant els últims mesos, han crescut el nombre de consultes per autolesions.

A l'Hospital de Dia d'Adolescents del Parc Taulí, van veure que les temptatives de suïcidi anaven a l'alça a partir del mes de novembre. El coordinador del centre, Joaquim Puntí, explica que la tornada a l'escola i les restriccions de la pandèmia han estressat més als joves que al mes de març. "Quan va aparèixer el confinament total, per molts adolescents es va retirar l'estressor acadèmic, però va ser un efecte a curt termini. Durant l'últim trimestre de l'any, aquests estressors han tornat amb l'inconvenient que no hi havia activitat social", diu Puntí. Detalla que el grup d'edat on les conductes suïcides tenen més incidència es manté entre els 14 i els 17 anys, com abans de la pandèmia.

L'organització Després del Suïcidi - Associació de Supervivents considera que l'augment d'intents de suïcidi és alarmant i demana ser "molt curosos" a l'hora de tractar-los. "És molt important que els trastorns es puguin resoldre bé en aquestes edats perquè no tinguin conseqüències en un futur", explica Cecília Borràs, presidenta de l'associació.

Segons el Departament de Salut, des de la primera onada de la pandèmia, els diagnòstics de les primeres visites tenen a veure, sobretot, amb l'ansietat i amb la conducta alimentària. La coordinadora de l'hospital d'adolescents de la Fundació Althaia de Manresa, Anaís Lara, relaciona l'augment de malalties com l'anorèxia nerviosa amb l'aïllament, el desordre d'horaris i "els missatges de les xarxes socials que ens anaven dient 'vigileu que us podeu engreixar'". Explica que l'aïllament social és un factor de risc per patir qualsevol trastorn mental. En el cas dels adolescents, formar part d'un grup i contactar amb iguals és una necessitat bàsica i el fet de no tenir-la coberta els està passant factura. 

 

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00