Sociedad

Casar-se a les ruïnes

El lloguer d'espais de patrimoni públic per fer activitats privades, com bodes o trobades d'empresa, ha caigut un 80% per la pandèmia. El Govern cobra per l'ús de castells, jaciments, museus o monestirs

La façana portuària de la ciutat grega d'Empúries que s'ha posat al descobert durant unes noves excavacions / Foto cedida

Barcelona

L'any abans de la irrupció de la COVID, la Generalitat va ingressar 47.000 euros llogant recintes històrics a privats. L'any passat, la xifra va retrocedir fins als 17.000. Durant la pandèmia, només han tingut dos actes d'empresa i quatre bodes. Això contrasta amb altres activitats que sí que han aguantat, com els rodatges i les sessions de fotografia.

Marc Ripoll, cap de l’Àrea de gestió econòmica de l'Agència Catalana de Patrimoni, explica que els espais més demanats per fer esdeveniments, com els casaments, són el castell de Cardona, el jaciment greco-romà d’Empúries, el castell d’Escornalbou i el monestir de Santes Creus.

Els preus de lloguer són taxes públiques. Algunes són tarifa reduïda, si l'activitat té un caire cultural o pot ajudar en la promoció del lloc. Habitualment, també tenen un preu reduït les bodes.

Alguns exemples. Casar-se a la col.legiata del Castell de Cardona (s. VIII) surt per uns 500 euros (lloguer pelat sense serveis). I a Empúries (s. VI ac), en un recinte reservat de 500 metres quadrats, costa uns 800. Això, si el casament dura mig dia. Si la festa s'allarga, s'enfila fins als 1.300 euros.

Els monuments més cars que es poden llogar són tres joies del romànic català. Reservar un dia sencer la plaça de La Cartoixa d'Escaladei al Priorat, l'hotel del prior de la canònica de Santa Maria de Vilabertran i l'església del monestir de Santes Creus puja a 2.600 euros (tarifa general).

Entre els museus més populars per fer-hi activitats privades hi ha el d'Història de Catalunya (Palau de Mar de Barcelona s. XIX) i totes les seus del Museu d'Arqueologia de Catalunya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00