Sociedad

La memòria d'Helena Jubany

La Audiència de Barcelona ha tancat la investigació, però el cas s'ha convertit en una causa popular

La familia ha engegat un concurs literari en nom de la jove i la UOC prepara un podcast amb els seus contes

Reportatge Helena Jubany

Reportatge Helena Jubany

01:08

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1615397750603/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sabadell

Aquest dilluns 8 de març, a la capçalera d'algunes manifestacions del 8M, hi havia un nom i un cognom: Helena Jubany, la jove bibliotecària assassinada impunement fa 20 anys a Sabadell. I és que malgrat l'Audiència de Barcelona hagi enviat el cas altre cop al calaix, la família de la víctima sent que el crim s'ha convertit en una causa popular. "Al marge del recorregut judicial i policial, el més bonic és que tenim la sensació que l'assassinat de l'Helena Jubany ja no és un cas, sinó que és una causa social per demostrar que hi ha una altra manera de fer les coses, que fer justícia no és revenja sinó saber la veritat, i el camí que estem fent ja val la pena", reflexiona el germà gran de la víctima, Joan Jubany.

Arran de l'emissió de diversos capítols de CRIMS a TV3, milers de persones anònimes s'han implicat en la memòria i record de la jove de 20 anys, que van llençar des del terrat d'un edifici al carrer Calvet d'Estrella després de deixar-la inconscient amb benzodiacepines. El cas va impactar a bona part de la societat, sobretot a Sabadell. Desenes de persones contacten inicialment amb la família interpel·lats per un feminicidi sense resoldre. "Primer va ser un grup de persones avergonyides que pogués haver-hi un crim així a Sabadell i que la ciutat hagués passat de puntetes", relata Joan Jubany.

En porques setmanes més de 13.000 persones s'adhereixen a un manifest que reclama "justícia i veritat". Darrere hi havia persones anònimes, que no com la Maria Argudo, una infermera especialitzada en gènere que viu a Rubí i que va quedar consternada en conèixer la història de l'Helena. "De seguida vaig entendre que es tractava d'un feminicidi i em va sorprendre molt que en el programa CRIMS, no es cités en cap moment aquesta paraula", explica Argudo. "Jo vivia a prop de Sabadell quan es va cometre el crim, però mai m'havia assabentat del seu assassinat, perquè no hi va haver gaire informació. Res m'encaixava i vaig decidir començar a investigar", afegeix.

Un grup de prop de sis persones anònimes es passen el confinament buscant noves proves del cas. I ho aconsegueixen. "Obtenen nova informació i testimonis, que van permetre reobrir la causa", relata Joan Jubany. Vuit mesos després, i amb el jutjat havent escoltat diversos nous testimonis, tot resulta inútil: l'Audiència tanca el cas, admetent el recurs del principal acusat, Santi Laiglesia, que segons l'acusació, vivia a l'edifici on va ser assassinada Jubany. L'Audiència entén que les proves són "insuficients" i "d'escassa fiabilitat".

La decisió cau com una gerra d'aigua freda no només sobre la família Jubany i el seu advocat, Benet Salellas, sinó sobre el fiscal del cas, que també queda en shock, segons fonts jurídiques. La resolució és ferma així que el ministeri públic descarta plantejar un recurs. Ara, l'estratègia de la família només pot passar per elevar el cas al Tribunal Constitucional. I no està clar que, en cas de reobrir de nou la investigació, les últimes declaracions serveixin. L'acusació confia que sí i defensa que no són nul·les. Però el rellotge de la prescripció empeny. L'assassinat prescriurà el desembre d'aquest any, d'aquí 9 mesos.

Memòria literària: un certamen i un podcast de relats

Al marge de la carpetada judicial, la memòria d'Helena Jubany ha sortit al carrer i es barreja amb la literatura i el feminisme. "Hem perdut el compte de la gent que s'ha apropat i que sabem al nostre costat", explica Joan Jubany. Inspirada per Montserrat Roig, Helena Jubany volia ser escriptora. I en part, com Roig, s'ha convertit en una icona del feminisme, especialment a Sabadell. "La que era la causa de la família Jubany és una causa que moltíssima gent ha fet seva i que ha establert moltes complicitats amb el moviment feminista de Sabadell", afegeix Jubany.

La memòria de l'Helena passa també per la literatura, en un homenatge que va dissenyar el pare de la jove assassinada. Després del crim, el pare de la jove va dir: "amb això només ens amargarem la vida, hem de donar la volta al mitjó: volem recordar l'Helena en positiu", explica la família. L'últim que tenien d'ella eren uns contes que van descobrir al seu ordinador després que l'analitzés la policia. I els relats els van inspirar. El pare de l'Helena, professor de literatura, va engegar un certamen literari adreçat a escriptors de contes pensats per ser recitats. Enguany el concurs celebra la seva XIII edició.

Els contes de Jubany aviat també es podran escoltar en versió Podcast, segons un conveni que la família prepara amb la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). És la universitat on estudiava l'Helena Jubany. Precisament, sobre la taula de casa seva, va deixar oberts els apunts de la universitat, quan va desaparèixer. Ara el campus vol col·laborar a mantenir viu el record amb els escrits de la jove.

La maquinaria està preparada, segons Teresa Ferriz, responsable de nous projectes de la UOC, i només cal que es signi el conveni entre la universitat i l'associació Helena Jubany, aixecada per la família. La iniciativa "té vocació de difusió i està lligada a la figura del conta-contes", explica Ferriz. Per això, de seguida, van pensar el format d'un podcast, que esperen poder publicar no només a la web de la universitat sinó també a IVOOX i les principals plataformes d'àudio.

Els capítols reproduiran escrits de l'Helena Jubany, llegits per lectors seleccionats per la família, i també els relats guanyadors del certamen literari que va engegar el pare de la difunta. "Ha estat una feina de cooperació molt maca", celebra Ferriz, que explica que a banda dels relats, els podcasts comptaran amb una introducció del germà gran de la jove, Joan Jubany.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00