Sociedad
ESPECIAL 1R ANIVERSARI DE LA COVID

Espot confia que les negociacions amb Madrid i Barcelona permetin l'arribada de turistes per Setmana Santa

El cap de Govern afirma al programa especial de Soroll sobre el 1r aniversari de la declaració de pandèmia que la decisió de la Generalitat de no assimilar Andorra en el perímetre català rau en "les diferències d'interpretació sobre les competències" amb el govern Espanyol

Especial 1r Aniveresari de la Covid (12/03/2021 - Tramo de 13:00 a 14:00)

Especial 1r Aniveresari de la Covid (12/03/2021 - Tramo de 13:00 a 14:00)

01:00:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/ser_andorra_sorollandorra_20210312_130000_140000/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Escaldes-Engordany

El cap de Govern, Xavier Espot, ha afirmat avui al programa Soroll Especial 1r Aniversari de la Covid, realitzat des de l'hospital Nostra Senyora de Meritxell, que l'executiu treballa amb les administracions catalana i espanyola per tal que Andorra sigui de nou assimilada dins el perímetre català per permetre la mobilitat entre els dos territoris per Setmana Santa.

Espot ha tornat a mostrar-se decebut per la decisió presa per la Generalitat, que no ha estat comunicada prèviament a les reunions de la taula de treball conjunta, que es mantenen cada setmana.

El cap de l'executiu ha explicat que ara "la dificultat rau en una diferència d'interpretació entre la comissió interterritorial de Salut i la Generalitat de Catalunya sobre si aquesta darrera té o no competències per assimilar Andorra en el confinament perimetral".

Espot ha indicat que el seu govern continua "picant pedra" per tal d'aconseguir que els turistes espanyols i catalans que puguin fer-ho vinguin a Andorra per Setmana Santa.

El cap de Govern també ha explicat al mateix programa especial que el 15 de març, és a dir aquest dilluns, es revisarà una de les mesures previstes al darrer paquet d'ajudes com és la reducció dels lloguers comercials per l'afectació en la facturació de la crisi de la Covid 19. S'avaluarà si caldrà o no ampliar la mesura més enllà del 31 de març que és quan expira.

Espot també ha dit que possiblement s'allargarà de nou el termini per retornar els crèdits tous.

El cap de l'executiu ha assegurat que les ajudes del Govern a les empreses no finalitzaran immediatament després del final de la pandèmia perquè la crisi econòmica segurament encara tindrà els seus efectes.

Xavier Espot comparteix, així mateix, amb el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que a l'estiu tindrem ja turisme, que almenys el 50% de la població estarà vacunada del coronavirus i que a la tardor retornarem a la normalitat.

Preparats sanitàriament

Pel que fa a la situació del SAAS fruit de la crisi sanitària, el seu director general, Josep Maria Piqué, ha indicat al mateix programa que tant el Cedre com l'hospital estan ara més preparats per fer front al coronavirus.

Segons Piqué, el pla de contingència aprovat a l'inici ha funcionat, i ara mateix la capacitat de l'UCI està molt per sobre del què ho estava ara fa dotze mesos, així com els equips d'infermeria i medicina interna.

El director general del SAAS ha explicat que s'ha duplicat la capacitat de l'UCI, s'ha ampliat el nombre d'infermeres formades en cures intensives i també el nombre de metges que, no sent intensivistes, han rebut la formació pertinent per si calgués donar suport a aquesta àrea.

Pel que fa a l'arribada de vacunes, que és amb comptagotes, indica que el problema ha estat per manca de previsió en la producció a nivell mundial cosa que està provocant un retard generalitzat en la distribució de les dosis previstes.

Situació econòmica incerta

La incertesa sobre el futur econòmic de les empreses ha estat també un element clau abordat en l'especial de Soroll sobre el primer aniversari de la declaració d'emergència sanitària. El president de la CEA, Gerard Cadena, indicat que "és difícil fer futurologia amb aquesta pandèmia. Mantinc, però, una actitud positiva i esperem que la vacunació generalitzada permeti recuperar la normalitat".

No obstant, es mostra preocupat pel ritme actual de vacunació, que no supera el 2% quan hauria de ser del 30%, així com el tancament perimetral de Catalunya per Setmana Santa, el què pot provocar una recuperació econòmica molt més lenta del previst.

De la seva banda, el sector de l'oci nocturn també s'ha mostrat molt preocupat perquè després de dotze mesos sense activitat encara no veu la llum al final del túnel. La gerent de la discoteca Eivissa Experience, Krystel Barilaro -també present al programa especial- ha explicat que després d'un any de tancament no poden reconvertir-se en bars per poder reobrir en les condicions que planteja Salut i, per tant, continuaran tancats, de manera que, un cop superada la pandèmia, és força probable que aquest sector no sigui mai més el mateix.

Per la seva part, la directora financera de FEDA, Marta Suñé, ha assegurat que, en el cas que la situació s'allargués i fins i tot es produís una quarta onada molt virulenta que afectés de nou les empreses, la parapública es plantejaria oferir nous ajuts com ara les reduccions o els ajornaments dels rebuts de la llum, com ja aplica a les empreses que continuen tancades. I és que en els darrers dotze mesos, l'empresa elèctrica ha concedit ajudes per un valor superior als 4 milions d'euros i no ha tallat la llum a ningú per impagament.

L'especial Soroll 1r Aniversari de la Covid19 l'ha patrocinat Andbank amb la col·laboració de FEDA i el suport del SAAS.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00