Lunes, 19 de Abril de 2021

Otras localidades

CORONAVIRUS | SANIDAD CORONAVIRUS | SANIDAD Simón: "El efecto que esperábamos tras la Semana Santa no se está produciendo"

La DGT retira 11 carnets cada dia a Catalunya per pèrdua total de punts

La infracció més habitual és l'excés de velocitat, seguida a molta distància de l'alcohol

Un conductor fent servint el seu telèfon mòbil

Un conductor fent servint el seu telèfon mòbil / Getty Images

En els darrers 15 anys, la Direcció General de Trànsit ha retirat una mitjana d'11 carnets de conduir cada dia a Catalunya, perquè els titulars han perdut tots el punts. Des de l'1 de juliol de 2006, se n'han retirat més de 64.000. Ara la Direcció General de Trànsit planteja un enduriment de sancions per a determinades infraccions que comportaran una major pèrdua de punts.

Algunes de les 64.000 retirades de carnet que ha fet la DGT a Catalunya, des de l'entrada en vigor del permís per punts fa 15 anys, són de conductors que repeteixen, que l'han perdut més d'una vegada. Segons dades de la DGT, a tota Espanya hi ha 17.000 persones que han esgotat tots els punts 2 vegades i 1.300 que han perdut el carnet en 3 ocasions.

El motiu més habitual de pèrdua de punts és l'excés de velocitat. En una entrevista a SER Catalunya, el director de la DGT, Pere Navarro, explica que és així perquè la velocitat "és el primer factor de risc d'accident, però també perquè el desplegament de radars a les carreteres fa que es pugui fer un control intensiu dels conductors que no respecten les màximes permeses". El segon comportament que més punts resta és conduir sota els efectes de l'alcohol, però a molta distància del primer.

Navarro explica que, 15 anys després, el balanç del permís per punts, i de les reformes que va comportar, és positiu perquè ha contribuït a la reducció d'accidents i a la conscienciació dels conductors. Però ara diu que ha arribat el moment d'actualitzar les sancions per a algunes de les infraccions més greus. Bàsicament perquè la societat ha canviat i la manera de conduir també.

Un dels exemples que posa el director de la DGT és que quan es va implantar el permís per punts a Espanya, l'1 de juliol del 2006, ja hi havia telèfons mòbils, però no existia WhatsApp. Per això, la proposta de modificació de la normativa que el Consell de Ministres ha enviat al Congrés preveu que es perdin 6 punts, el doble que ara, si es condueix amb el mòbil a la mà. Bàsicament perquè manipular aquest aparell escoltant o escrivint missatges genera un risc encara més elevat que fer una trucada sense el mans lliures del cotxe.

La modificació que planteja el Govern també augmenta el càstig per no portar el cinturó de seguretat, el casc o els sistemes de retenció infantil, o dur-los, però mal posats. Es perdran 4 punts, un més que ara. La idea és sancionar també els conductors que portin un dispositiu per inhibir els radars, s'estigui utilitzant o no.

Aquesta proposta d'enduriment de sancions l'ha d'aprovar el Congrés i pot patir modificacions. La DGT confia que estigui aprovada abans de finals d'any.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?