Lunes, 19 de Abril de 2021

Otras localidades

De com la pesta va donar peu al topònim del carrer Casa Blanca d'Alcoi

L'historiador i director de l'Arxiu Municipal, Josep Lluís Santonja, exposa com una antiga edificació per a atendre malalts és l'origen de l'actual denominació

Placa amb l'actual denominació del carrer Casa Blanca

Placa amb l'actual denominació del carrer Casa Blanca / Arxiu Municipal d'Alcoi

Arran de una publicació de la societat Hispània Nostra -que adverteix del risc que sofreix el patrimoni i que posa en alerta del perill d'una finca nobiliària d'Oriola coneguda com la Casa de Bonança o l'antiga Casa Blanca- Josep Lluís Santonja, director de l'Arxiu Municipal d'Alcoi, aborda la presència d'aquest topònim en altres poblacions com és el cas de la nostra ciutat. Explica que en moltes localitats es té constància per aquest topònim, Casa Blanca, per la presencia d'una espècie de llatzeret o edifici pintat de calç i allunyat de les poblacions. Santonja explica que amb tota probabilitat en és també l'origen d'aquest cèntric carrer i fa referències a altres poblacions com Cocentaina, Castelló de la Plana, Xàtiva en què per aquesta causa es consolida com a topònim.

Recomana la lectura de treball de l'investigador Álvaro Verdú en què explica l'evolució del carrer, conegut al llarg de la història com a Camí de la Riba o dels Molins, Arias Miranda, Maestro Ribera Montes o General Sanjurjo i també com Casablanca. Aquesta denominació es va rectificar a Casa Blanca, gràcies a un treball d'investigadors com Josep Tormo Colomina per recuperar la toponímia.

Descargar

Compartir

El código del iframe se ha copiado al portapapeles

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?